Tri mesta u Beogradu na kojima jedemo francusku supu od luka

Tekst: Marija Mladenović

Nekada ukusi nastanu od posve skromnih sastojaka, da bi potom dobili kultni status.

Francuska supa od luka jedan je od tih klasika – jelo čiji se suptilni slojevi ukusa dobijaju dugotrajnim karamelizovanjem luka i spajanjem sa bogatim goveđim bujonom. Kruna ove poslastice? Zlatno zapečeni sloj rastopljenog Comté sira koji se preliva preko hrskavog bageta.

Malo istorije o francuskoj supi od luka

Ovo jelo potiče još iz antičkog doba, kada su Rimljani i Grci koristili luk za pripremu jednostavnih čorbi. U srednjem veku, supa je bila poznata kao ’’hrana siromašnih’’, zbog obilja i dostupnosti glavnog sastojka. Međutim, njena sudbina se menja u 18. veku, kada postaje omiljeno jelo francuskih gostionica i bistroa. Dve legende prate njen uspon – prema jednoj, kralj Luj XV je tokom noći provedenih u lovačkoj kolibi, od preostalih sastojaka (luka, putera i šampanjca) pripremio ovu supu. Druga legenda kaže da ju je Sanislas Leščinski, vojvoda od Lorene i otac kraljice Francuske, prvi put probao u gostionici u Šampanji, i bio toliko oduševljen da je recept popularizovao na dvoru u Versaju.

Danas je ovo jelo jedno od najpoznatijih tvorevina francuske kuhinje, sinonim za ugodnu gastronomiju i rafinirani hedonizam. Dobra vest je da ne morate biti u Parizu da biste uživali u njegovoj raskoši – Beograd nudi nekoliko sjajnih mesta gde se služi savršena verzija ove supe.

Bistromat – savremeni bistro sa pariskim šarmom

Ako volite atmosferu koja podseća na umetničke kutke Monmartra, Bistromat je mesto za vas. Ovde se francuska supa od luka servira u tradicionalnoj formi, sa sporo kuvanim lukom, koji postaje slatkast i kremast. Sir se razvlači u savršenom balansu između slanog i orašastog ukusa. Uz supu, predlažemo čašu kiselkastog belog vina, jer kako drugačije zaokružiti ovo gastronomsko iskustvo?

Bistro Mali Pijac – rustična udobnost u tanjiru

Ovo mesto odiše toplinom i tradicijom, i predstavlja idealan spoj francuske bistrologije i domaće atmosfere. Njihova verzija popularne supe primer je kako se klasika može interpretirati sa dozom kreativnosti koja osvežava, a da pritom ne izgubi svoju suštinu. Svaki zalogaj nudi osećaj komfora i autentičnog ukusa.

Puter Bistro – najbolje izdanje francuskog bistroa

Za one koji vole opcije fine dining ali u opuštenoj atmosferi, Puter je pravi izbor. Ovaj lokal posvećen francuskim specijalitetima odlikuje se vrhunskom pripremom jela i savremenim twistom. Supa od luka koju ovde služe je bogata, sa posebno odabranim Gruyère sirom koji donosi dodatnu dimenziju ukusa. Probajte je uz čašu crnog vina – jer kada već jedete kao Francuz, zašto ne biste i pili kao jedan?

Francuska supa od luka je priča o istoriji, tradiciji i toplini domaćeg kuvanja koje je prešlo dug put od skromnih trpeza do najprestižnijih restorana. U Beogradu, ova tri lokala dokazuju da klasik može živeti u različitim formama, ali uz zadržavanje autentičnog duha. Bon appétit!

Foto: Instagram (@bistromat_, @bistromalipijac), puter.rs

POVEZANE VESTI