Tri letnja šešira koja prave razliku!

Tekst: Maja Bunčić

Ovi modeli obeležiće leto pred nama.

Dobar izbor šešira za sunce može da bude fantastičan završni detalj, pri odabiru letnje odevne kombinacije. Zahvaljujući aktuelnim modelima stajling možete ne samo nadograditi, već generalno podići. Da ne pominjemo zaštitu lica od štetnih UV zraka.

Od Grace Kelly i Biance Jagger, pa do vojvotkinje od Saseksa, stilizovane žena oduvek su bile svesne moći koju poseduje dobar šešir. Iako su dizajnirani s funkcionalnošću na umu, šeširi će zauvek biti sinonim za siluetu modernog izleda 20. veka – samo pomislite na sve one cilindre, paname i Jackie O kutijaste šešire.

Pre savremene, značajno opuštenije klime po pitanju odevanja, šeširi su bili neophodni za skoro svaku priliku, bilo da je reč o venčanjima, poslu, školi ili čak šetnji gradom. Znalo se takođe, koji je model namenjen određenoj prilici.

Vremenom, zbog opuštanja pravila oblačenja, opcije vezano za modele šešira i njihovu namenu su se raznovrsno proširile.

Tako smo pre par sezona svedočili renesansi „bucket hat“ modela iz 90-ih; da bi ovaj trend sada postao još hrabriji, sa bogatim koloritom, te heklanim, cvetnim i ribarskim stilovima koji su apsolutni hit za leto 2023.

Ako preferirate nešto više bezvremeno, kaubojski i šeširi sa širokim obodom od slame su i dalje nepogrešivi; a klasični modeli poput paname siguran izbor za leto.

Međutim, postoje aktuelna tri modela koje su se apsolutno izdvojila među trendovima koji prave razliku. Predstavljamo ih u nastavku.

Jacquemus

Ni ove sezone ne možemo bez njega. Sve je počelo pre koju godinu kada su Jacquemus i Olmos Y Flores termin „statement“ šešir, podigli na nove nivoe sa svojim slamnatim modelima koji se protežu preko ramena.

Naravno, instant su postali veoma pogodni za Instagram – rezultat su bili brojni, skoro goli snimci poput onih Belle Hadid, Kylie Jenner, Rihanne i Emily Ratajkowski. Sada, Simone Porte Jacquemus vraća ovaj kultni modni dodatak iz svoje istorijske kolekcije La Bomba za proleće/leto 2023. godine.

Arket

Ako ste prevazišli „bucket hat“ modele, opredelite se za funkcionalan dizajn ribarske kape umesto toga – on je nenametljiv i sveukupno eleganiji.

Napravljena od lanenog materijala u boji slonove kosti, Arketova kapa ima karakteristični padajući obod, ojačan vezom za strukturu, i široke trake za vezivanje oko brade. Glam sa tako malo truda, drugačije i praktično.

Eugenia Kim

Već neko vreme vizir više nije rezervisan samo za tenisere i golferke, štaviše postao je svojevrsni „fashion statement“.

Neonske plastične opcije ovog modela koja je odlična zaštita od sunca, ostavili smo u eri 80-ih, a platnene bele u 90-ima. U letnjoj sezoni 2023. opredeljujemo se za prirodne materijale od pletne rafije i biramo dvo-tonska verziju koja se vezuje sa crnim trakama od grosgrain-a.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI