Trendovi za narednu sezonu sa London fashion week-a

Tekst: Milena Veselinović

London uvek zna kako da ostavi utisak, a to je definitivno bilo vidljivo i na ovogodišnjoj Nedelji mode.

Pre nego što su se reflektori upalili na pistama, grad je zasijao. Sienna Miller, u poodmakloj trudnoći, Jodie Turner-Smith i Yara Shahidi samo su neka od poznatih lica koja su se okupila ispod Big Bena na grandioznom događaju Vogue World. Ali ne dajte da vas bljesak crvenog tepiha zaslepi jer su se dizajneri sa svojim kreacijama za proleće/leto 2024. uzdigli u nove visine.

Modni spektakl protekao je u znaku inovacija i sveže interpretacije trendova koji već neko vreme kruže modnim svetom. Sa elegantnim belim haljinama u fokusu kod Tove i JW Anderson, do svedenih ali modernih haljina sa porubima u Burberry-ju, pravac je jasan: evolucija klasičnih silueta kroz paletu tamnijih boja i zanimljivih detalja.

Ženstvenost i elegancija

Vraćanje sofisticiranih krojeva na velika vrata imali smo prilike da vidimo na revijama 16Arlington, Richard Quinn, Huishan Zang.

Neustrašivost boja

Nalik neobuzdanim potezima četkicom, slobodni oblici u raznim bojama prostirali su se po tkaninama skrojenih komada brendova Erdem, Feben i Roksanda. Erdemovu kolekciju krasile su bogate nijanse dragog kamenja, a na stopalima modela izdominirale su špicaste cipele sa mašnama. Feben je smatrao da će perje dati svakom outfitu poseban pečat.

Statement bela

Da sa izborom bele nema greške posvedočile su najnovije kolekcije koje su prošetale pistama u Londonu. Za neke možda pomalo neinspirativno, za pojedine kritičare vanvremenski pristup u vidu komada Tove i Eudon Choi. No, ne može se sporiti ipak da su pojedine kreacije imale prilično efektnu pojavu na sceni poput onih koje je prezentovala Simone Rocha. Ona je impresionirala slojevima romantičnih ruža i mekog tila.

Pufnasti komadi

Kako ostati ravnodušan na široke upadljive krojeve, volane i karnere na odeći koji pružaju iluziju volumena i vazdušastog momenta? Za oko su nam zapale intimna boho renesansa Molly Godard, zatim girly, romantična kolekcija Susan Fang koja asocira na pastelne slatkiše, ali i slojevi čipke kod Yuhan Wang modela.

Povratak naglašenog ’’niskog struka’’

Britanski kreativci imaju mnogo razloga da se potrude da se trend golih stomaka i naglašenih kukova oživi, a videćemo kako će se ovi primeri ustaliti među influens svetom. KNWLS želi da vrati u modu pantalone spuštenog struka, a ovaj pravac sledi i Chet Lo kolekcija. David Koma se pridružuje igri sa kolekcijom koja je znatno ženstvenija i seksepilnija u vidu dominatnih crnih komada uskih haljina, sa dodatkom vibrantne zelene, narandžaste i ljubičaste.

Zaista, ova Nedelja mode u Londonu nije samo postavila nove standarde, već je donela i sasvim novu dimenziju kroz koju razumemo i doživljavamo modu. Ako vas je ikada zanimalo šta će biti „in“ sledeće sezone, sada znate: sve što ste videli na londonskim pistama, samo uz vaš lični pečat. Požurite, spremite se, jer sledećeg proleća nosi se London.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI