Trend alert – Promena je stigla, ovaj model Nike patika zameniće popularne Adidas Samba

Tekst: Jovana Ristić

Iako nisu novitet u modnoj industriji, budući da postoje još od 1972, ovaj model Nike patika nedavno je doživeo svoju renesansu.

Šta mislimmo o ovom modnom povratku? Negde se moglo i naslutiti da je vladavina Adidas Sambe koje smo najčešće viđali na ulicama, a koje su sa trona istisle New Balance 550, polako počela da slabi. Kako je Nike oživeo ovaj model i da je ova patika nešto u šta bi trebalo investirati, otkrivamo u narednim redovima.

Uvek kada se pojavi nešto novo za čime polete znatiželjni pogledi, što influensera, što modnih kritičara ili entuzijasta – hitamo u prve redove da saznamo o čemu je reč. Nike Cortez nastale su kao rezultat genijalnosti Billa Bowermana, jednog od osnivača Nike i legendarnog trenera atletike. Osmislio ih je prvenstveno kako bi olakšao trkačima, poboljšavajući udobnost pri dugim treninzima ili tokom trčanja. Patike su lansirane uoči letnjih Olimpijskih igara 1972. i od tada zainteresovale javnost svojom versatilnošću.

Nekad Mexico – danas Cortez

Na izradi modela Bowermanu je pomagao Phil Knight. Inspiraciju za prvo ime koje su patike dobile, pronašli su u letnjim Olimpijskim igrama koje su se 1968. održale u Meksiku. Nakon što je takmičenje završeno, hteli su da pronađu ime koje bi bilo adekvatnije i atraktivnije. Kao ideja je ovoga puta poslužilo ime španskog osvajača Hernan Cortesa, koji je odgovoran za pad Carstva Asteka.

Povratak na scenu

Nike Cortez je patika koju je nosila Whitney Houston kada je nastupala na Super Bowl 1991, ali ova patika je bila izbor i Forrest Gumpa kada je trčao svoju trku. Danas nakon 50 godina, Nike Cortez ponovo su postale popularne. Zahvaljujući povratku retro stila i poznatim imenima kao što su Bella Hadid, Kendrick Lamar, Dakota Johnson, Emily Ratajkowski, ovaj model je ponovo u centru pažnje. Dakota je viđena u smeđim Cortez patikama sa ležernim outfitom, dok je Bella lice kampanje koja slavi 45. godišnjicu ovih patika, vraćajući nas u zlatno doba ’70-ih noseći pantalone visokog struka i kratke topove.

Jedna od najvećih prednosti Nike Cortez patika je njihova svestranost. Kombinujte ih sa high waist farmerkama za autentičan retro izgled ili sa modernim, urbanim komadima za savremeni stil. Bela koža sa prepoznatljivim crvenim i plavim prugama čini ih idealnim dodatkom svakom garderoberu. Za one hrabrije, tu su i varijante u jarkim bojama i materijalima poput prevrnute kože, koje omogućavaju izražavanje ličnog stila.

Simbol pop kulture, status ovih patika nije samo modni – one su redefinisale standarde udobnosti i postojanosti u svetu obuće. Cortez su tu da unesu svežinu i inovaciju u dnevne outfite, a uz bogatu istoriju i savremeni dizajn, savršena su zamena za neke pređašnje popularne modele.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI