Tražite zimsku magiju? Naći ćete je u Edinburgu!

Tekst: Milena Veselinović

Kada zima obavije svojim prazničnim plaštom, ovaj grad postaje prava bajka.

Poznat po svojoj gotskoj arhitekturi, bogatoj istoriji i književnim legendama, Edinburg se u ovom periodu pretvara u simpatično mesto prepuno novih restorana i trendi oblasti koje privlače posetioce iz celog sveta. Prepustite se čarima Škotske i otkrijte zašto je ovo savršena destinacija za vaš zimski odmor.

Centar grada krije zanimljive prizore

Edinburg nije naročito veliki grad, a za potpuni doživljaj, preporučujemo da odsednete u centru s pogledom na Edinburgh Castle. Ovaj dvorac je jedno od najuzbudljivijih istorijskih mesta u zapadnoj Evropi. Smešten u srcu dinamične škotske prestonice, sigurno će vam zaokupiti pažnju svojom scenografijom koja će vam oduzeti dah. Virgin Hotels, ušuškan u impozantnoj, ikoničnoj zgradi India Buildings na Victoria Street, nudi prostrane i udobne sobe, veliku biblioteku i nekoliko barova za opuštanje nakon obilaska grada.

Zidove hotela krase portreti najpoznatijih ličnosti, od Marije, kraljice Škotske, do Annie Lennox. Ovaj hotel jedinstveni je spoj luksuza, modernog dizajna i autentičnog lokalnog šarma. Hotel Balmoral u ulici 1 Princes Street predstavlja simbol grada, odiše tamošnjom kulturom, savremenom elegancijom i idealno je mesto za boravak.

Kultura i zaostavština na dohvat ruke

Posetite National Museum of Scotland i Royal Museum koji nude raznovrsne izložbe koje svedoče o škotskoj istoriji, nasleđu i prirodi. U prelepoj viktorijanskoj zgradi sa velikim atrijumom prekrivenim staklenim krovom Royal muzeja nalaze se artefakti iz celog sveta, uključujući i popularne skelete dinosaurusa. Ne propustite Holyroodhouse, rezidenciju kraljevske porodice sa prelepim vrtovima,  umetničkim delima i drugim znamenitim eksponatima.

Otkrijte čari Stockbridgea, poznatog po svojim šarmantnim ulicama, buticima, kafeima i restoranima. Nedeljna pijaca nudi sveže proizvode, rukotvorine i uličnu hranu, a tu su i brojne radnje sa vintage i polovnim stvarima. Jedan od najboljih dobavljača tartana u Škotskoj, Kinloch Anderson, neka bude na vašoj listi, a ovde možete da odaberite kilt ili suvenir u obliku tartan beležnice. Prošetajte obalom Leitha, ispunjenom simpatičnim pabovima i restoranima sa morskom hranom. Za večeru, rezervišite sto u The Kitchin, jednom od tri restorana u Edinburgu sa Mišelinovom zvezdom.

Za ljubitelje Harry Pottera, tu je nova pešačka tura koja vas vodi kroz mesta koja su inspirisala JK Rowling. Upravo je Victoria Street poslužila kao inspiracija za kreiranje Diagon Alley. Otkrijte St. Cecilia’s Hall, najstariju koncertnu dvoranu u Škotskoj, gde možete slušati muziku 18. veka u nesvakidašnjem okruženju. Od 17. novembra 2023. do 6. januara 2024., Edinburg postaje ultimativna destinacija za prazničnu zabavu sa tradicionalnim božićnim pijacama, atraktivnim vožnjama, spektakularnim događajima na otvorenom, ukusnom hranom i pićem.

Praznični dragulj Škotske

Od luksuznih hotela do istorijskih muzeja i privlačnih ulica, ovaj grad nudi nešto za svakog posetioca. Bilo da ste u potrazi za kulturnim obilascima, šopingom ili jednostavno uživanjem u prazničnoj atmosferi, Edinburg je vaša karta za magičan zimski odmor.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI