Topli minimalizam – Studio Utte Milano

Tekst: Ivona Lekan

Usavršavajući umetnost krajnje jednostavnosti i primitivne suštine, italijanski duo osnovao je multidisciplinarni koncept koji odiše toplim minimalizmom i autentičnošću koja osvaja.

Poput svog naziva – utte ili hütte, studio sa središtem u Milanu predstavlja malu drvenu kolibu, odnosno sklonište iz užurbanog grada u harizmatičnu oazu koja neguje hibridni dizajn. Ovde se topla asertivnost susreće se sa animističkom posvećenošću predmetima i enterijerima na najmagičniji način.

Arhitekta Guglielmo Giagnotti i dizajner Patrizio Gola kroz jasan i ekspresivan pristup koji izmiče ponovljenim i ekstremnim elementima, imaju za cilj čistoću, istraživanje narodne arhitekture i uticaja na različite regionalne prakse, a njihov studioutte oličenje je toga.

Transformacija ideja u poetske forme i prostore

Dizajnerski studio posvećen je proizvodnji minimalističkih, ali toplih dizajna sa naglaskom na lokalnu estetiku. Njihov nameštaj ima karakteristike odlučnih, ali nikad nametljivih proporcija. Svi dizajnirani elementi se harmonično spajaju kako bi stvorili uravnoteženo i estetsko prikazivanje čiji stil ima bezvremenski karakter.

 

Jedan od najistaknutijih primera je Straal stona lampa, čije ime potiče od holandske reči za gredu. Ovaj elegantan i funkcionalan komad napravljen je od brušenog gvožđa i prozirnog pleksiglasa, sa LED svetlom od 2700K koje se može prigušiti.

Još jedan model iz ograničene kolekcije je Ert chair – drvena stolica sastavljena od sedam dasaka čija tanka traka obuhvata četvrtasto sedište. Podržan centralnim stubom, naslon se uvija od nogu do niskog naslona izrezbarenog u obliku polumeseca. Dostupna je u ebonizovanom punom hrastu, nauljenom punom hrastu i lakiranom drvetu.

Jedinstvene komade predstavljaju i Malta stool – drvena stolica koja služi kao pomoćni sto i predstavlja hibridni komad koji se odnosi na narodni jezik italijanskog dizajna u 20. veku.

Osaka bench – drvena klupa sastavljena od masivnog hrasta sa detaljima u crno obojenom metalu čija je estetika povezana sa konceptom torii – svete ulazne kapije japanskog hrama.

Nastro chair – metalna stolica sastavljena od jednostavnih gvozdenih ploča zavarenih zajedno. Omaž prefinjenoj jednostavnosti, dizajn sedišta je zamišljen iz jedne neprekidne linije – nogice stolice sa na magičan način transformišu u naslon za ruke i leđa.

Savršeno nesavršena grnčarija

U sklopu limitirane Studio Utte kolekcije nalazi se i jedinstvena grnčarija od terakote koja je  ostavljena u svom prirodnom stanju. Odvojena od završnih obrada ili procesa kristalizacije, terakota daje etarski i ekspresivni kvalitet grnčariji. BACO, PETALO i GIANO su arhetipski, nesavršeni elementi apstraktne realizacije sa brojnom simbolikom.

Studio Utte predstavlja jedinstveni spoj arhitekture i dizajna u čiji se autentični minimalizam i jednostavnost lako možete zaljubiti, a više o studiju, proizvodima i zanimljivim projektima možete saznati putem njihove Instagram stranice @studioutte ili na studioutte.com.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI