TikTok trend istraživanje – da li glikolna kiselina može da se koristi kao prirodni dezodorans?

Tekst: Milena Veselinović

Dinamična TikTok platforma omogućava beauty influenserima da dosegnu veliku publiku i brzo dele svoje savete i proizvode, čineći ovu društvenu mrežu neprocenjivim izvorom inspiracije i informacija za ljubitelje lepote.

Poslednji u nizu viralnih trendova koje smo ispratili je #glycolicacidasdeodorant koji trenutno ima preko 30 miliona pregleda.

Ogroman broj korisnika počeo je da upotrebljava glikolnu kiselinu kao dezodorans, a pitanje koje se nameće je: da li je taj način eliminacije neželjenih mirisa efikasan u praksi?

Reč, dve o glikolnoj kiselini

Ovaj vrhunski sastojak već poznajemo, a o njoj detaljnije možete pročitati ovde. Međutim, osim što je možemo koristiti za ublažavanje hiperpigmentacija na kožu, ona može poslužiti i kao sredstvo za eliminaciju bubuljica jer snižava pH vrednost kože i sprečava razvoj bakterija. 

Otkud kiselina kao dezodorans?

Pre svega, napravimo razliku između dezodoransa i antiperspiranata. Prvi neutrališu neprijatne mirise, a drugi su namenjeni sprečavanju znojenja. Dezodoransi su sastavni deo naše svakodnevice, ali mnogi od njih dolaze sa spiskom sastojaka koje ne želimo da nanosimo na kožu. Glikolna kiselina je jednostavna supstanca koja ima svoje prednosti i kad je reč o kontroli mirisa tela. Naime, dermatolozi potvrđuju da njena upotreba može sprečiti razvoj neprijatnih mirisa u predelu pazuha zato što ubija bakterije koje ih izazivaju. Međutim, neće zaustaviti znojenje. Za to nedostaje ključni sastojak – so aluminijuma.

Da li glikolna kiselina može da se koristi kao dezodorans?

Ukratko, i da i ne. Ako je suditi po snimcima korisnika sa TikTok-a, utisci su većinski pozitivni, ali ne smemo zažmuriti i na neka negativna iskustva. Najčešće se kao posledica javljaja iritacija kože zbog prekomerne upotrebe, osetljivost na sunce i crvenilo.

Upotreba glikolne kiseline, prema stanovištu dermatologa, ima više benefita:

  • Ona može pomoći neutralizaciju mirisa jer sprečava nastanak bakterija koje ih uzrokuju;
  • Korisna je jer radi površinski piling pa je koža zaglađenija i nežnija na dodir;
  • Rešiće problem fleka i tamnih mrlja u zoni pazuha.

Potencijalni rizici su iritacija kože i preosetljivost naročito ako se koristi prečesto. Jedna od opasnijih mogućih posledica je povećana fotosenzitivnost. Nije pogodna za upotrebu na osetljivoj koži, i tu se savetuje patch test pre korišćenja. Ako želite da je probate, dermatolozi preporučuju da počnete sa kiselim tonicima poput The Ordinary, ili Pixi, koje ćete naneti na čistu i suvu kožu nakon tuširanja. Na tržištu takođe postoje i drugačiji proizvodi za upotrebu u pazušnoj zoni poput ovih jastučića ili AHA seruma u roll-on formi.

Glikolna kiselina kao prirodni dezodorans može biti iznenađujuće efikasna alternativa konvencionalnim proizvodima. Ali kao i kod bilo koje beauty inovacije, dermatolozi kažu da je ključ u umerenosti i pažljivoj upotrebi. Bez obzira na vaš izbor, svakako je divno znati da postoje alternativna rešenja za našu svakodnevnu negu.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI