Theoreme Editions – francuski eklektični raj

Tekst: Ivona Lekan

U misiji okupljanja najveštijih evropskih zanatlija i savremenih dizajnera u usponu, francuski duo pomera granice očekivanog i donosi nam smele predmete i vizionarski nameštaj iz snova.

Kada su se upoznali 2005. u Dioru gde su zajedno radili, David Giroire i Jérôme Bazzocchi nisu znali da će za nekoliko godina pokrenuti projekat koji će njihove ljubavi prema arhitekturi, dizajnu i umetnosti objediniti, a njihove ideje pretvoriti u ozbiljnu kompaniju za eksperimentalni dizajn koja od nedavno ima i svoj izložbeni prostor u Palais Royal u Parizu.

Stare zanatlije x savremeni dizajneri

Ukoliko ste se nekada zapitali kako izgleda kada se spoje vrhunski tradicionalni ručni rad i moderne vizije savremenih dizajnera, u poetskim komadima nameštaja koje možete pronaći u pažljivo odabranom asortimanu Theoreme Editions, dobićete odgovor.

Ideja francuskog dua bila je upravo to – da izazovu najveštije zanatlije da prilagode svoje iskustvo dizajnerima u usponu. Rezultat je – fascinantan! Kombinacijom plemenitih materijala i bogate palete boja, svaka kolekcija nastoji da otelotvori skulpturalnu, monolitnu i minimalističku estetiku, a svaki predmet je podjednako smeo koliko i vizionarski.

Krajnji cilj je da se zajedničkim snagama vrhunskih zanatlija i mladih kreativnih dizajnera dobiju objekti izuzetnog kvaliteta koje odlikuje sveža i inovativna estetika, ali i kombinacija neobičnih materijala poput smole, kristala, kamena i gipsa. Svi komadi su numerisani, ručno izrađeni i potpisani od strane nekog od dizajnera sa kojima sarađuju, a mnogi su već postali prepoznatljivi i primećeni u ekskluzivnim salonima, hotelima i restoranima.

Kako nastaje magija?

Put do jedinstvenog nameštaja i zanimljivih objekta koji se nalaze u pažljivo odabranoj ponudi Theoreme Editions, nije nimalo jednostavan. Nakon što dobiju kratak opis i smernice, odabrani dizajneri imaju slobodu da biraju vrste predmeta i materijala koje će koristiti. Osmišljene ideje zatim predstavljaju Davidu i Jérômeu, koji ih dalje prilagođavaju zamišljenim kolekcijama, ali uvek poštujući osnovni dizajn.

Nakon što odaberu jedan komad po dizajneru, na scenu stupaju najveštiji majstori koji su konstantno izazvani novim i autentičnim idejama koje pomeraju granice i postojeće tehnike. Tako nastaju eklektični i jedinstveni objekti koji se izdvajaju svojim zanimljivim skulpturalnim siluetama, bojama i materijalima.

Kultni Theoreme Editions komadi

The Achille stolica koja ima izvajanu zakrivljenu formu od pene presvučenu vunenom i alpaca bouclé tkaninom, svakako je jedan od najprepoznatljivijih komada. Njene udobne obline su u kontrastu sa strogom kockom na koju je naslonjena, a dolazi u nekoliko različitih kombinacija boja i materijala.

Tu je i veoma interesantna Jellyfish lampa koja je izlivena u posebno otpornom malteru, a LED sistem opremljen dimerom omogućava podešavanje intenziteta svetlosti. Još jedan autentičan komad predstavlja i The Totem polica za knjige izvajana od čvrstog bloka retkog Pierre bleue de Savoie. Postavljena je na rotirajući sistem koji omogućava da se lagano okreće, izlažući ili modernu policu za knjige ili elegantan monolitni stub.

 

U Theoreme Editions ponudi pronaći ćete i ogledala zanimljivih oblika, stolove koji će vašem prostoru dati šik i upečatljivu notu, neobične stolice i klupe, vaze živopisnih nijansi i nesvakidašnjih silueta, kao i mnoge druge jedinstvene dekorativne predmete.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI