The future is now – LED maske koje možete koristiti kod svoje kuće

Tekst: Milena Veselinović

Trenutni hit u svetu nege, inovativan pristup futurističkog dizajna koji daje rezultate, popularna rutina koju možete primeniti kod svoje kuće – njihovo veličanstvo LED maske!

Dok ste skrolali kroz Instagram ili TikTok, moguće je da ste naišli na osvetljena lica Victorie Beckhamm Chrissy Teigen ili Kourtney Kardashian, koja podsećaju na prizor iz sci-fi filma. O čemu se radi i šta predstavljaju ove maske za lice?

Sve što ste želeli da znate o LED uređajima

Sa svetlosnom emisijom dioda (LED) pomalo liče na proizvode iz sveta naučne fantastike. Nastali su još u 1990-im godinama kao deo NASA-inih istraživanja za lečenje dermisa i ubrzavanje procesa zarastanja rana kod astronauta. LED koristi različite talasne dužine svetlosti kako bi se rešavali dermatološki problemi, uključujući smanjenje inflamacije, podsticanje produkcije kolagena i suzbijanje akni. Ono što je posebno važno jeste da su ovi tretmani bezbolni, ne emituju toplotu ili UV zračenje i pogodni su za sve tipove kože i nijanse tena. Do nedavno su bili dostupni samo kao tretmani u ordinacijama, ali su prilično unapređeni i danas su cenovno približeni krajnjem korisniku pa ih možete koristiti u udobnosti svog doma.

Poboljšanje izgleda uz svetlosnu terapiju?

Upotreba LED aparata može pomoći da vaše lice izgleda sjajno, jedro i glatko, a ten ujednačeniji pošto imaju uticaja i na hiperpigmentacije. Osim toga, svetlosna terapija može biti korisna i za revitalizaciju tkiva nakon profesionalnih tretmana poput mikroiglica i hemijskih pilinga. U zavisnosti od željenih rezultati, možete birati tip svetlosti:

  • Crvena se koristi za podsticanje produkcije kolagena, podmlađivanje i smanjenje crvenila i inflamacije, posebno kod problema kao što je rozacea.
  • Infracrvena je pomagač u procesu zarastanja rana, stimuliše nastanak novog kolagena i smanjenje zapaljenskih procesa i iritacija.
  • Plava svetlost namenjena je tretiranju blagih do umerenih oblika akni, kontroliše proizvodnju sebuma i potencijalno smanjuje bakterije koje izazivaju bubuljice.
  • Neke maske poseduju zelena i žuta svetla koja su predviđena za neutralisanje hiperpigmentacije, poboljašnje cirkulacije i elastičnosti kože.

LED uređaji za kućnu upotrebu

  • Omnilux Clear – protiv crvenila, akni, smanjuje iritacije, ubrzava zaceljivanje.
  • Dr Dennis Gross DRx SpectraLite FaceWare Pro – podmlađuje, stimuliše kolagen, uklanja fine linije na površini, eliminiše diskoloracije i fleke od sunca.
  • CurrentBody Skin LED Light Therapy Face Mask – najprodavanija maska na svetu, umanjuje bore za samo 4 nedelje korišćenja, ujednačava ten, poboljšava njenu teksturu, izbeljuje fleke.
  • Rox Beauty Face Mask – sadrži čak 7 različitih LED dioda, stimuliše proizvodnju novih ćelija, smanjuje vidljivost bora, čisti pore, ublažava iritacije.
  • Deesse PRO – sa zelenim svetlom uspešno kontroliše lučenje melanina, smiruje crvenilo od bubuljica, podstiče cirkulaciju i blistavost.
  • WrinkLit LED mask – ova maska objedinjuje nekoliko svetlosnih terapija, plavu, crvenu i narandžastu i namenjena je aknoznoj koži, sklonoj crvenilu, dok narandžasta svetlost uklanja znake umora.

Da li su LED maske bezbedne za lice i koliko je potrebno za prve rezultate? 

Klinička istraživanja nisu zabeležila nikakve ozbiljne nuspojave, ali dugoročna bezbednost ovih uređaja još uvek nije u potpunosti utvrđena, pa je preporučljivo da se ne preteruje i bude na oprezu, naročito kod osoba sa osetljivom kožom. Neka neželjena dejstva visokog intenziteta svetlosti uključuju poremećaj ciklusa spavanja ili simptome kao što su zamućen vid, bol i iritacija očiju. Pravilnom upotrebom LED maske ne bi trebalo da prouzrokuju ovakve posledice.

Svaki uređaj može imati drugačiji protokol, a preporučuje se minimalo tri nedeljne sesije u trajanju od 10-15 minuta, do maksimum 5 tretmana tokom nedelje. Prvi primetni rezultati očekuju se nakon četiri sedmice redovnog korišćenja.

Dok profesionalni tretmani imaju svoje prednosti, LED maske pružaju praktičnost i dugoročnu isplativost za one koji su spremni da ih koriste redovno. Ključ za postizanje najboljih rezultata je doslednost. Pre nego što se odlučite za kupovinu, pažljivo istražite poznate brendove koji imaju odobrene kliničke studije i pridržavajte se uputstava za korišćenje uređaja kako biste postigli najbolje rezultate.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI