Sva moć tonika i razlozi zbog kojih bi ovaj proizvod trebalo da uvrstite u rutinu

Tekst: Milena Veselinović

Zamislite da u rukama držite bocu koja može preobraziti vašu kožu, ulepšati i ostaviti je osveženom, hidriranom i blistavom.

Ne govorimo o čarobnom napitku iz bajki, već o toniku. U svetu kozmetike, gde svaki proizvod obećava čuda, tonik često ostaje nepravedno zanemaren. Ne dozvolite da vas njegova skromnost zavara, jer ovaj heroj iz senke zaslužuje svoje mesto pod svetlom reflektora.

Kako tonik preobražava vašu kožu

Da bismo jednostavno objasnili, probajte da ga zamislite kao vodu ali sa pojačanim svojstvima. To je višenamenski proizvod koji igra ključnu ulogu u nezi. Primarna funkcija je da uspostavi narušenu pH ravnotežu nakon čišćenja, čime vaše lice priprema za dalje korake nege i omogućava bolju apsorpciju drugih sastojaka koje nanosite.

Benefiti korišćenja

Najpre, balansira pH vrednost kože koja nakon upotrebe čistača može postati alkalna. On omogućava vraćanje u blago kiselo stanje. Zatim, uklanja ostatke proizvoda za čišćenje, gelova, mleka, ulja, kao kamenac iz vode i zaostatke šminke u porama, čineći kožu mekom i elastičnom. On brzo prodire i pruža efikasan nalet hidratacije, umirenja, eksfolijacije. Ako biste ga uporedili sa šminkom, tonik bi mogao da bude prajmer za ostatak vaše skincare rutine, baš kao što to čine serumi i hidratantne kreme koji prethode vašem šminkanju.

Eci, peci pec, ti si mali tonik za mene…

Ok, ovo se možda ne rimuje, ali verujte na reč – on će se itekako uklopiti u vašu negu. Na tržištu je danas dostupno stotine različitih, ali se prema svojim svojstvima mogu svrstati u nekoliko kategorija. Ako je vaše lice osetljivo i sklono crvenilu, potražite u spisku sastojaka aloe veru, termalne vode ili lavandu. Ukoliko želite da vam tonik pomogne u eksfolijaciji, oni obogaćeni AHA, BHA ili PHA kiselina odradiće sjajan posao, samo potražite glikolnu, bademovu, mlečnu ili salicilnu kiselinu među sastojcima. Osvežavajući tonici sadrže astrigente poput čajevca ili hamamelisa i korisni su za masnu i aknoznu kožu.

11:11 lista tonika:

Kada bi trebalo da ga koristite?

Kratki odgovor je – uvek posle čišćenja lica, prema savetu dermatologa. Preporučuje se implementacija u vašu jutarnju i večernju rutinu. Da budemo precizniji, trebali biste koristiti tonik nakon što dvostruko očistite svoje lice. Temeljno čišćenje pomaže da se eliminišu prljavština, šminka, mrtve ćelije tako da korisni sastojci mogu doći tamo gde treba. On je most između čišćenja i hidratacije, ključan element koji pruža ne samo trenutni osvežavajući efekat, već i dugoročne benefite.

Korišćenje tonika je jednostavno. Nakon čišćenja, malu količinu nanesite na pamučni tufer ili direktno na dlanove, i lagano prebrišite ili tapkajte po licu. Neka koža u potpunosti upije proizvod pre nego što nanesete serum ili kremu.

Iako možda deluje kao skroman ili sporedni dodatak vašoj rutini, njegova moć ne bi trebalo da bude potcenjena. On je poput moćnog eliksira koji budi ćelije, priprema za sve što sledi i pomaže da zadržite svoju prirodnu lepotu. Uključivanjem u vašu svakodnevnu negu, ne samo da ćete poboljšati izgled, već ćete uživati i u trenucima mira i opuštanja, pružajući sebi najbolje. Tonik nije nebitan korak u nezi, već je spona ka zdravijoj, sjajnijoj i srećnijoj koži.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI