Suva isušena koža u prelaznom periodu neće biti problem uz ove savete

Tekst: Milena Veselinović

Smena toplih i hladnih dana u proteklom periodu mogla je zbuniti našu kožu i baciti je u pravi rebus temperaturnih oscilacija.

Kao posledica ovih nestabilnih uslova, mogli smo se suočiti sa suvim delovima, perutanjem, zatezanjem i potencijalnom iritacijom. Dok čekamo ono pravo proleće, predstavićemo vam neka zlatna pravila dermatologa koja će vam pomoći da očuvate svoju kožu hidriranom i negovanom, čak i u najizazovnijim vremenskim uslovima.

Sve počinje sa čistom kožom: Ako imate naviku da skidate šminku sa lica dok ste pod tušem, za početak, snizite temperaturu vode. Iako je iskušenje veliko, previše vruća voda može dodatno da isuši i iritira. Nakon tuširanja, blago tapkajte lice umesto da ga obrišete, ostavljajući ga pomalo vlažnim pre nanošenja seruma ili hidratantne kreme. Ovo Eucerin mleko za umivanje iz linije Dermatoclean obogaćeno je hijaluronskom kiselinom i pogodno za sve tipove kože, uključujući i osetljivu. L’Occitane Cleansing Milk sadrži ši ekstrakt i može se koristiti za skidanje šminka sa celog lica, uključujući i oči. 

Izdvojite vreme za negu u slojevima: Multifunkcionalni pristup koji obuhvata korišćenje više proizvoda u različitim teksturama, može pomoći u boljoj apsorpciji aktivnih sastojaka i ostvarivanju vidljivijih rezultata. Proizvode ređajte pravilnim redosledom, od tanjih tekstura ka punijim (tonik, esencija, ampula, serum, krema). Balzami i kremaste teksture mogu biti vaši najbolji prijatelji, ali samo ako ih pažljivo koristite. Primena sloja okluzivnog proizvoda na kraju vaše rutine može pomoći da se sve predhodno naneto bolje zadrži i zaštiti barijera. Fresh krema Lotus Youth Preserve Moisturizer ujednačava ton, daje blistavost i zaglađuje.

Budite oprezni sa retinolom i pilingom: Iako su ovi sastojci deo zlatnog standarda za blistav ten, mogu izazvati iritaciju na oslabljenoj kožnoj barijeri pa bi trebalo voditi računa i sa ovim proizvodima ulaganiti u prelaznom periodu. Ukoliko primetite znake stresa kao što su suvi delovi, crvenilo ili svrab, usmerite se na hidrataciju i obnovu barijere. U tome vam mogu pomoći proizvodi poput CeraVe hidratantne kreme, Kiehl’s Ultra Facial Barrier Balm, ili jedan od favorita dermatologa La Roche Posay Cicaplast Baume B5+.

Ne zanemarujte noćnu rutinu: Naučno je dokazano da dok spavamo, naša koža ulazi u mod obnove. Kreiranje noćne rutine sa hidratantnim i jačajućim sastojcima može praviti veliku razliku u prelaznom periodu i sprečiti pojavu neželjenih promena. Anua Heartleaf koncentrovana ampula, lagane nelepljive teksture zaštitiće vašu kožu, umiriti je i intenzivno hidrirati.

Dok se borimo sa izazovima koje donosi prelazni period, imajte u vidu da prava nega ne znači samo korišćenje određenih proizvoda, već razumevanje i prilagođavanje potrebama u svakom trenutku. Uz ove savete, suva i isušena koža više neće biti problem. We’re spring ready now!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI