Style crush – Carolyn Bessette Kennedy

Tekst: Milena Veselinović

Svojim jednostavnim, ali sofisticiranim stilom koji je odražavao tri osnovna principa: minimalizam, prefinjenost i eleganciju, Carolyn Bessette Kennedy, supruga JFK Jr.-a, ostaje upamćena ne samo kao popularna javna ličnost već i kao fashion ikona.

Popularnost koju nije želela?

Vreme koje je provela kao izvršni direktor u Calvin Kleinu doprinelo je njenom besprekornom ukusu, ali njen prirodni smisao za modu je ono što je izdvojilo je iz mase. Enormnu pažnju javnosti privukla je nakon što je počela da se zabavlja sa sinom ubijenog predsednika Kenedija, John F. Kennedy Jr, koji je tada važio za najpoželjnijeg neženju i koji je povezivan sa mnogim poznatim ličnostima, Sarah Jessicom Parker, Madonnom, Cindy Crawford, Daryl Hannah. Par se nakon dve godine venčao, ali je njihov brak bio pod budnim okom medija i paparaca koji su ih pratili u stopu. I dok je John bio naviknut na medijsku pažnju pred kojom je i odrastao, Carolyn se nije snalazila u tom eksponiranom svetu i sa statusom zvezde, što ju je odvelo na krivi put i u depresivna stanja. Popularni par je nastradao u tragičnom padu aviona 1999. godine kojim je upravljao John. 

Iako je ova nesreća pomalo zasenila njen život, Carolynin modni uticaj živi i danas. Jedinstvenom pojavom koja je odudarala od svega ranije viđenog, ona se izdvojila i postala prava senzacija. Dizajneri i modni entuzijasti često se okreću njoj kao inspiraciji za kreiranje kolekcija koje odražavaju moderan minimalizam i sofisticiranost. Specifičan pečat vidljiv je u kolekcijama za proleće 2023. godine, sa kreatorima poput The Row i Khaite koji kanališu njen duh kroz nosive crne haljine i bele košulje. Carolyn ostaje uzor za žene koje cene effortless look i gracioznost bez granica.

Ikona 90-ih i večita inspiracija

Pamte se mnogi outfiti koje je nosila, a među najefektnijim je venčanica, kreacija Narciso Rodrigueza, koja je postala definicija stila – svilena haljina, ali neodoljiva i prijatna na dodir. Ukombinovala ju je sa Manolo Blahnik sandalama, a ovaj look je obišao planetu visoko je pozicionirajući u modnim krugovima. Carolynin istančan ukus je bio fokusiran na basic komade i neutralnu paletu boja. Elegancija i lakoća sa kojom je nosila garderobu se danas lako replicira i inspiriše mnoge, dok je modni stručnjaci svrstavaju u jedne od najznačajnijih predstavnika quiet luxury estetike 90-ih godina.

Kako preslikati stil Carolyn Bessette?

U javnosti je uvek izgledala besprekorno, bilo da je nosila zalizanu kosu, raif i naočare, ili puštenu kosu uparenu sa belom košuljom i crnom dubokom suknjom. Neprevaziđeni ležerni streetstyle, marame, aksesoari, duge večernje haljine koje prate liniju tela, crni kaputi klasičnih krojeva za timeless šik efekat, bez vidljivih printova, uvek poštujući silent luxury koncept – Carolyn je važila za fashion princezu 90-ih čiji su izgled kopirali mnogi.
Carolyn Bessette-Kennedy se danas ponovo otkriva od strane nove generacije žena koje traže stilsku ikonu koja nije pretenciozna ili upadljiva. Njeno minimalističko odevanje i autentičan pristup modi čine je relevantnom i danas, inspirišući mnoge da prate njen primer.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI