Šta zaista mislimo o buccal fat operaciji

Tekst: Milena Veselinović

Koliko smo podložni prihvatanju kontroverznih trendova svedoči činjenica da nije puno vremena prošlo od kako smo ushićeno nakon izuma podizanja zadnjice i egzotičnog foxy eyes, dočekali novo otkriće svetskih hirurga.

Govorimo o uklanjanju masnog tkiva na obrazima, takozvanoj buccal fat removal intervenciji kojoj se uveliko podvrgavaju poznate ličnosti. Spekuliše se da su je uradile Bella Hadid, Lea Michele, Zoe Kravitz i mnoge druge, dok je Chrissy Teigen otvoreno govorila o svom iskustvu.

Ova trendi procedura o kojoj bruji internet nebo izazvala je brojne komentare u oba smera, a hashtag #buccalfatremoval na TikToku ima preko 120 miliona pregleda.

Pre svega, šta je buccal fat?

Hajmo jedan brzinski čas anatomije koji ste svi tražili. Na našim obrazima postoji sloj masnog jastučeta koje se pozicionira između jagodične i vilične kosti. To je to, to je lekcija. Hirurška procedura koja se odvija u lokalnoj anesteziji podrazumeva zasecanje obraza sa unutrašnje strane i uklanjanje ovog tkiva, uz minimalne rezove i brz oporavak. Na taj način, dobijaju se istaknutuje konture u vidu naglašenijih jagodica i definisane vilične kosti. Čas gotov! Cela procedura traje oko pola sata.

Moramo da pitamo: zašto?

Kada smo ugledali ispijeno lice prekrasne Lea Michele, sa usana nam je spontano skliznulo pitanje: Zašto i čemu? Tokom starenja, u izvesnoj meri prirodnim putem se smanjuje količina masnog tkiva u obrazima, pa se postavlja pitanje zašto u dvadesetim uklanjati nešto što tu sigurno neće biti u našim pedesetim? Nesporna je činjenica i da ova procedura ’’dodaje’’ godine pacijentima. Zašto iko želi da izgleda starije nego što jeste?

Koje su posledice i mogući rizici?

Kao i kod svih operacija, mogu se javiti komplikacije u vidu infekcija, pojave unutrašnjih ožiljaka i degenerativnih promena u mišićima obraza. Ukoliko se intervencija sprovodi od strane iskusnog stručnjaka, rizici su minimalni a postoperativni tok ne mora biti dug.

Da li nam ovo treba?

Stručnjaci u oblasti estetske medicine tvrde da ovo nije tretman za svakog i da trend ne bi trebalo po svaku cenu ispratiti. Osobe koje imaju zaobljeniju fizionomiju lica mogu najviše profitirati iz ove intervencije jer će nakon procedure dobiti istaknute konture koje prirodno nemaju. Rezultati su vidljivi odmah nakon operacije, a finalni se mogu primetiti nakon potpunog oporavka i spadanja otoka.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI