Šta se krije iza everything shower rutine koja je popularna na TikTok-u?

Tekst: Milena Veselinović

Možda neki od nas, zbog nedostatka vremena, neretko preskaču male rituale koji nas čine srećnima, ali nedavno se pojavio novi trend koji nas podseća na značaj posvećenosti sebi.

Iza hashtaga na TikToku #everythingshower krije se preko 400 miliona pregleda. Ovaj koncept ’’sveobuhvatnog tuširanja’’ podstiče nas da preispitamo rutinu i uključimo kompletnu negu koja obuhvata sve, od eksfolijacije do dubinske hidratacije.

Kada svakodnevna rutina postane luksuz

Kako se u užurbanom dinamičnom danu uopšte pronalazi vreme za rituale koji nam znače u svakodnevnom životu? Zamislite da svaki put kada uđete pod tuš, umesto običnog tuširanja od maksimum desetak minuta, provedete nekoliko sati negujući svaki deo svog tela. Imate li uopšte taj luksuz? Zahvaljujući trendu koji je osvojio TikTok, everything shower je postao upravo to – ritual koji podstiče na temeljnu negu, od lica, preko korena kose do prstiju na nogama.

Šta je everything shower i kako ga pravilno praktikovati?

Ovo nije obično brzinsko tuširanje. Zapravo, sve je sem toga. Podrazumeva seriju rituala pre, tokom i nakon tuširanja – eksfolijaciju, dubinsku negu kose, depiliranje i hidrataciju. Cilj je da se osetite čisto, obnovljeno, osveženo i relaksirano. Dermatolozi međutim, savetuju da pod tušem u kontinuitetu ne bi trebalo provoditi više od 10 minuta, zbog isušivanja kože i iritacija. Takođe, važno je znati pravilan redosled koraka.

Krenite odozgo i započnite sa kosom. Odradite pranje šamponom poput Amika namenjenog oštećenoj vlasi, a zatim nanesite piling Ouai koji uklanja višak sebuma sa skalpa. Za telo možete koristiti poseban scrub, Biossance sa enzimima i šećerom, dok vam na kosi stoji Moroccanoil maska za dubinsku hidrataciju. Na lice možete naneti Charlotte Tilbury cryo masku za osvežavanje i revitalizaciju, a na usne staviti Fresh Sugar balzam za hidrataciju. Kada svaki od nanetih proizvoda odradi svoju funkciju i koža apsorbuje hranljive materije, sledi ispiranje i detaljno tuširanje, nakon čega možete odraditi depilaciju ukoliko je potrebna. Za kraj ostaje hidratacija lica CeraVe serumom i tela masnijim teksturama poput L’Occitane  losiona sa shea puterom.

„Kompletan tuš“ trebalo bi praktikovati jednom nedeljno, kao dodir malog luksuza koji ćete sebi priuštiti.

Kome je namenjen ovaj ritual?

Dok je ovaj trend postao popularan uglavnom među mlađom generacijom na TikToku, istina je da je „kompletan tuš“ za svakoga. Basically, to bi moglo biti baš ono što neki od nas inače rade tokom jednog tuširanja jer ne stižu drugačije, a ni češće tokom nedelje. Ovaj ritual ujedno je prilika da se povežete sa sobom i odmorite od svakodnevnog stresa.

Nega koja prevazilazi granice površnosti

Dok neki stručnjaci smatraju da je #everythingshower više luksuz nego nužnost zbog vremena koje bi trebalo provesti u kupatilu, ne može se poreći da ovakav pristup nezi može imati dublje značenje. U vremenu kada je sve užurbano, ovaj trend nas podseća da je potrebno usporiti i posvetiti se sebi. Nega ionako nikad nije bila samo stvar naše spoljašnjosti, već i toga kako se osećamo iznutra. Everything shower je prilika da se posvetimo uticaju na oba aspekta, pružajući sebi malo mira u svakodnevnom, dinamičnom životu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI