Šta nam donosi Milan Fashion Week 2024/25. – videti i biti viđen

Tekst: Danka Grubačić

Ovog februara Milano ponovo postaje svetska prestonica mode u kojoj ćemo videti kolekcije vodećih modnih brendova današnjice za sezonu jesen-zima 2024/25.

Ostalo je još malo vremena do početka jednog od najprestižnijih i najuticajnijih modnih događaja na svetu na kom se diktiraju globalna modna pravila. Italijanski savet za modu (Camera Nazionale della Moda Italiana) nedavno je objavio zvanični spisak brendova koji će ovog februara u Milanu predstaviti svoje jesen-zima kolekcije, a već sam raspored revija i pratećih dešavanja obećava originalne prikaze kolekcija, poznata lica na pisti, vrhunske lokacije i slavna imena u prvim redovima.

Tajming, lokacije i highlight revije

Milano Fashion Week traje od 21. do 26. februara i održava se na nekoliko lokacija u gradu, među kojima su one već dobro poznate – Palazzo Clerici (nekadašnja rezidencija čuvene porodice bankara i trgovaca svilom sa jezera Komo), Palazzo Serbeloni (na Korzu Venecija) i Palazzo Barozzi (poznat i kao Istituto dei Ciechi), ali i tri nova ikonična mesta – Spazio Cavallerizze (deo Muzeja nauke i tehnologije Leonardo da Vinci), Sala delle Cariatidi Palazzo Reale (čuvena dvorana karijatida kraljevskog dvora) i Padiglione Visconti (u srcu radionice Scala Ansaldo).

Tokom tih šest dana 62 brenda održaće svoje ekskluzivne revije uživo, dok će pet modnih kuća imati digitalne prezentacije. Među njima pažnju privlače oni koji po prvi put učestvuju – Avavav, Chiara Boni Le Petite Robe, Karoline Vitto, Maxivive, The Attico i Tom Ford, kao i oni koji se u Milano vraćaju u velikom stilu, kao što su Aigner, Boss i Louis Vuitton. Događaj otvara revija brenda Iceberg (21. februara u 9.30h), a zatvara ga digitalna revija Laure Biagiotti (26. februara u podne). Modni kritičari već su izdvojili najvažnije revije po danima, a mi vam donosimo njihov popis.

Sreda 21. februar: Diesel, Fendi i Etro

Četvrtak, 22. februar: Prada i Emporio Armani

Petak, 23. februar: Versace, Gucci i Tod’s

Subota, 24. febnruar: Bottega Veneta, Dolce&Gabbana i Jil Sander

Nedelja, 25. februar: Giorgio Armani je ključni šou poslednjeg “živog” dana

Ponedeljak, 26. februar: Dizajneri novog talasa predstavljaju kolekcije putem online platformi

Zvezde van piste

Kada se uzme u obzir ceo program, u Milanu će se održati više od 150 javnih i privatnih revija i modnih izložbi, što jasno govori da će ovaj grad tokom šest dana biti epicentar dešavanja za sve ljubitelje mode. Očekujte da vidite crème de la crème međunarodnih modnih urednika, influensera, stilista, celebrity ličnosti i najvećih top modela današnjice. Ovde su legendarni top modeli Naomi Kempbel i Kejt Mos redovne gošće, kao i modne ikone Ana Delo Ruso, Kjara Feranji i Kara Delevinj, ali uvek najviše pažnje izazovu holivudske zvezde koje dolaze da podrže dizajnere sa kojima imaju zvaničnu saradnju.

Moda Uomo i povratak muške relevantnosti

Woman fashion week dolazi nakon “mens” izdanja ovog modnog događaja koji nam je u najnovijim kolekcijama muške odeće za sezonu jesen-zima 2024. ponudio izmenjene opcije za svakodnevicu. Prvi put posle dugo vremena gotovo svaka kolekcija imala je bar jedno odelo – od brendova od kojih se to očekuje (Brioni, Brunello Cucinelli i Canali), do onih nekonvencionalnih (Jordan Luca i Magliano). Signalizirajući povratak praktične garderobe, dizajneri su se oslanjali na klasične krojeve sa velikim naglaskom na udobnost kroz prizmu luksuza. Prada je ponudila viziju spajanja kancelarijske odeće sa prirodom, dok su Emporio Armani i Fendi vidno bili inspirisani mornarskim uniformama. Viđeni su neki inovativni materijali poput „tehno-tvida“ (Neil Barrett), transparentne boje (debitanstki nastup Sabato de Sarno kao kreativnog direktora Gucci-ja), ali i odavanje počast italijanskoj tradiciji krojenja odela po meri (Dolce&Gabbana).

Foto: Promo

POVEZANE VESTI