Šta je to mandelična kiselina i na koji način ona može poboljšati našu kožu?

Tekst: Milena Veselinović

Toliko ispričanih priča o idealu besprekornog tena, ali ne nazire se kraj potrazi za sastojkom koji će pomoći našoj koži da dostigne svoj cilj.

U poslednje vreme sve se češće govori o voćnim kiselinama koje su sastavni deo mnogih proizvoda za hemijski piling kože, a među popularnim komponentama ističe se i mandelična kiselina. Šta zapravo znamo o njoj i koliko nam ona može pomoći sa hiperpigmentacijama na licu?

Možda zvuči pomalo egzotično, ali ova kiselina zaista ima sposobnost da transformiše našu kožu na više načina. Saznajte kako ona može postati tajni saveznik na putu do savršenog tena.

Kakve veze imaju mandelična kiselina i bademi?

U direktnom poređenju sa drugim AHA kiselinama poput glikolne i mlečne, mandelična je veći molekul što znači da sporije penetrira u kožu pa je i rizik od iritacija znatno smanjen. Ovo značajno fizičko svojstvo omogućava da benefiti korišćenja kiselina budu dostupni i osobama sa osetljivom kožom ili čak rozaceom. U proizvodnji mandelične kiseline učestvuju gorki bademi, pa joj je to i drugi naziv.

Čemu bademova kiselina pomaže?

Ona poboljšava teksturu kože jer podstiče obnavljanje, uklanjanje mrtvih ćelija sa površine, ujednačavanje tena, čineći lice svetlijim. Istraživanja su pokazala da je delotvorna kod hiperpigmentacija, i da redovnom upotrebom možete smanjiti tamne mrlje i vidljivost drugih nepravilnosti. Ona je nežni eksfolijator, pa prilikom njenog korišćenja nećete iskusiti neprijatne senzacije peckanja i trnjenja na koži koje možete doživeti upotrebom drugih kiselina. Većini tih proizvoda potrebno je i do 3 meseca da prikažu rezultate, ali uz mandeličnu kiselinu, već nakon 7 dana primetićete prve promene. Idealna je za primenu na različitim tipovima koža, uključujući i zrelu. Zbog svog antibakterijskog dejstva, pomaže u tretiranju akni, smanjuje upalne procese i crvenilo, ne izazivajući pojavu crvenih pečata i neprijatnog osećaja. Ona stimuliše proizvodnju kolagena, pa se može reći da ima i anti-aging svojstva koja su izuzetno cenjena.

Kako je najbolje koristiti da se izvuče njen maksimum?

I mada je pogodna za osetljive kože, postoje izvesna pravila u formiranju rutine, kako biste upotrebom vašeg proizvoda sa bademovom kiselinom postigli maksimum. Ne smete je kombinovati sa retinolima, jer možete iskusiti bolne iritacije, suvoću kože i perutanje. Oba ova sastojka izazivaju narušavanje barijere, a dualna primena bi bila pogrešan izbor. Takođe, ako ste alergični na badem, zaobiđite je u širokom luku, jer vam neće doneti ništa dobro. Mogućnosti su mimo ovoga beskonačne, pa je tako možete koristiti u svom toniku, serumu, eventualno dezodoransu ako takvih proizvoda ima na domaćem tržištu. Može se kombinovati u proizvodima sa salicilnom kiselinom, i kao takva vrlo je efikasna u rešavanju problema hiperpigmentacija i ožiljaka. Na tržištu postoje opcije od 5%, 10% ili 12% u kombinaciji sa drugim aktivnim komponentama. Svi dermatolozi će vam savetovati da tokom cele godine koristite SPF, a naročito ako se u vašoj rutini nalazi neki proizvod na bazi hemijskih eksfolijatora.

Sposobnost bademove kiseline da nežno ali efikasno obnavlja, čini je idealnim saputnikom koji može transformisati vašu kožu na bolje i pomoći vam da steknete samopouzdanje i sjaj koji zaslužujete.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI