Spremate se za put? Ovi koferi će vam biti najbolji travel buddies

Tekst: Ivona Lekan

Ništa ne može da nam pokvari odmor više od nekvalitetnog kofera na kome se polomi točkić ili pokvari rajsferšlus. 

Kako biste izbegli ove neprijatnosti i putovali sigurno, udobno i sa stilom, istražili smo najbolje opcije za elegantne, casual i chic ormane u pokretu.

Na tržištu preplavljenom velikim brojem različitih modela, brendova i stilova prtljaga, vrlo lako se možete zbuniti i zapitati: ali, koji kofer je nabolji za mene?

Odgovor na ovo pitanje zavisi, naravno, od toga gde putujete, koliko garderobe nosite, kao i od ličnog stila i preferencija. Zbog toga smo istražili više opcija, ali pre nego što vam predstavimo naše favorite, odgovorićemo na nekoliko pitanja koja će vam pomoći da otkrijete onaj pravi.

Koji brend kofera je najbolji?

Titani putovanja kao što su Samsonite ili Rimowa imaju odličan odnos cene i kvaliteta, a biće vam dobri saveznici u vikend, dugačkim, ili avanturističkim putovanjima. Od klasičnih do onih modernijih i stilizovanijih modela, u ponudi ovih brendova ćete pronaći veliki izbor torbi, ručnih prtljaga i velikih kofera.

Ukoliko, ipak, tragate za elegantnijim i sofisticiranijim modelima za putovanje sa stilom, preporučujemo vam da pogledate asortimane Carl Friederik, Globe Trotter i Tumi brendova. A za sve avanturiste i putnike koji su stalno na točkovima, preporučujemo čvrste DB ili Antler modele koji će se uspešno nositi sa najnapornijim i najzahtevnijim putovanjima.

Koja veličina kofera je najprikladnija?

Jedno od zlatnih pravila bezbrižnog putovanja, jeste da je uvek dobro imati ručni prtljag. Ovaj mali kofer uvek je zgodna opcija za pakovanje osnovnih stvari i dobar backup ukoliko se desi da vam kofer ne stigne na vreme. U slučaju nošenja ručnog prtljaga, uvek proverite da njegova dužina ne prelazi 55 cm i da nije veći od zahteva avio kompanije sa kojom putujete.

Opcija dodatnog proširivanja je nešto što se uvek dodatno vrednuje kako kod ručnog, tako i kod velikog kofera, dok su glomazni točkovi i ručke minusi u obe varijante. Ukoliko vam je potreban veliki kofer, bolje je da se odlučite za mekaniji model kako ne biste dobili „dodatne kilograme“. Veći koferi su obično dužine preko 75 cm i kapaciteta oko 70 litara.

Čvrst ili mekani kofer?

Mekani koferi su bolja opcija ukoliko vam je kofer baš glomazan, ukoliko ćete ga staviti u ormarić iznad glave u avionu ili ukoliko putujete kolima. U svim drugim opcijama, kofer sa čvrstom završnicom poput aluminijuma uvek je bolji, sigurniji i elegantniji izbor. Čvrsti koferi su najizdržljiviji i pružiće veću zaštitu krhkim predmetima koje ste spakovali.

Naravno, i ovi koferi su skloni oštećenjima, pa vam predlažemo da nabavite futrolu ili masku za dodatnu zaštitu. U svakom slučaju, uvek možete da zatražite da se vaš prtljag obeleži kao „lako lomljiv“, pa ćete tako obezbediti pažljivije rukovanje, ali i osigurati da vaš kofer bude jedan od prvih koji će sići sa aviona.

Koji materijal je najbolji i koliko novca treba potrošiti na kofer?

Kada su meki koferi u pitanju, koža ili voštani pamuk od kepera su najčešći i najbolji materijali, zahvaljujući svojim vodootpornim svojstvima i izdržljivosti. Ukoliko želite čvrst kofer, a ne planirate da nosite neku glomaznu digitalnu opremu, gledajte da izbegnete modele od polikarbonatnog omotača, već se odlučite za one sa aluminijumskom završnicom.

I na kraju, koliko je potrebno odvojiti novca za dobar kofer? Prvi i najvažniji kriterijum pri kupovini je izdržljivost. Zbog toga je preporučljivo testirati sve rajsferšluse, brave, ručke i točkiće, a jednogodišnja garancija koju nude pojedini brendovi je veliki plus.

Dodatna otpornost kofera svakako utiče na cenu, te ukoliko ste u potrazi za ovakvom vrstom prtljaga, računajte da je 300 eura početna cifra za kvalitetan i izdržljiv model. Najbolji izbori će neizbežno koštati više, oko 500 eura, ali ukoliko ne želite da opteretite svoj budžet, pristojan kofer koji će vam poslužiti od tačke A do tačke B možete naći za 150 eura.

Ukoliko želite da budete primećeni na aerodromu i da vaše putovanje učinite uzbudljivim i fashion iskustvom, početna cifra koju ćete morati da odvojite za luksuzne, dizajnerske kofere je 1000 eura.

U svakom slučaju, funkcionalnost, kvalitet i estetika su ključni, a mi vam predstavljamo 11:11 favorite koji dobro balansiraju ove kriterijume.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI