Soft life koncept – razlog da više radite na sebi

Tekst: Tamara Ognjanović

U svetu koji se kreće neumoljivom brzinom sve više pojedinaca traži utočište u “soft life” konceptu života. 

TikTok trend koji je prerastao u filozofiju otvara vrata pojednostavljenom pristupu životu, na pijedestal stavlja udobnost, pragmatičnost i svakodnevicu obojenu mirom.
“Soft life” koncept prvobitno je nastao u nigerijskoj online zajednici 2021. godine. Njegovo značenje je usredsređeno na život sa manje stresa. Delilah Antoinette, osnivač i administrator Black Girl’s Healing House sajta, definiše princip soft life-a kao “prihvatanje intencionalnog načina života koji daje prednost odmoru uz redukciju stresa.”

Na čemu počiva ovaj koncept?

Neki od osnovnih postulata “soft life” pristupa utemeljeni su na svesti o unošenju manje ili više drastičnih promena koje bi naš život trebalo da učine svrsishodnijim, lepšim i ono što svi želimo, sporijim. Mogli bismo ih definisati kao postavljanje odlučnih i jasnih ciljeva, čvrstih granica, negovanje odnosa sa dragim ljudima, briga o sebi, identifikacija uzroka stresa, uvođenje u rutinu jutarnju i večernju šetnju, zatim definisanje prioriteta, provođenje više vremena u prirodi, negovanje tela ali i uma.
Živeti “soft life” načinom života ne predstavlja samo puko uživanje – to je holistički pristup postojanju koji uključuje negovanje osećaja mira, gracioznosti i jednostavnosti. Od stila odevanja do načina razmišljanja, ovakav koncept predstavlja svestan izbor da se kvalitetu da prednost nad kvantitetom i unutrašnjem miru nad spoljnim pritiscima i očekivanjima.

Zašto dati prednost softlife ideji?

Sveopšte prisutnoj hiperprodukciji prkosi specifičan koncept životnog stila koji podrazumeva pažljivo odabrane, klasične i bezvremenske modne komade, minimalističko uređenje prostora sa naglaskom na praktičnoj upotrebi nameštaja, rasterećenje uma preplavljenog konzumerizmom, lepota jednostavnog života,  jedinstvo sa prirodom i uživanje u svakodnevnim malim ritualima koji nas čine srećnima.
Živeti u skladu sa “soft life” konceptom ne znači bežati od izazova ili odgovornosti. Umesto toga, radi se o pristupanju životu sa osećajem lakoće. To uključuje stvaranje harmonične ravnoteže između karijere, ličnog života i brige o sebi. Negovanje sofisticiranog stila odevanja, uvažavanje umetnosti i kulture i usvajanje uglađenih manira, pametno postavljanje prioriteta.
U svetu gde je svakog dana sve veći pritisak za neprekidnim ostvarivanjem, vrlo često, nedostižnih ciljeva, “soft life” koncept daje prioritet uživanju u trenutku I neguje važnost mentalnog zdravlja I emotivnog blagostanja. Živeti punim plućima, biti svestan čarolije trenutka – suština soft life koncepta može stati u jednu rečenicu Delilah Antoinette-e: “Na kraju, najveća prednost soft life-a jeste generacijsko isceljenje — moćno nasleđe koje treba da ostavimo našim ćerkama i šire.”

Foto: Promo

POVEZANE VESTI