Šminka iza scene – London FW 2023 backstage momenti

Tekst: Milena Veselinović

Sjaj, glamur, luksuz, spektakl koji privlači pažnju prestižnih modnih magazina, poznatih ličnosti i kritičara.

Ovo je forum kreativnosti i izvor trendova koji će definisati sezonu pred nama. Sa zadovoljstvom pratimo ovogodišnju Londonsku nedelju mode koja nas je već hipnotisala svojom inovativnošću i novim imenima.

Septembar je mesec mode

Negde smo na polovini uzbudljivog fashion meseca u kojem nas očekuju brojne revije poznatih svetskih dizajnera. Posle fantastične nedelje mode u Njujorku, evo nas na Londonskoj backstage pozornici, u želji da ispratimo aktuelne trendove neke od najpoznatijih imena među šminkerima današnjice.

Pat McGrath, kultno je ime u beauty industriji i jedna od najuticajnijih šminkerki današnjice bez koje make up scena danas ne bi izgledala isto.

Business in the front, party in the back – zabava je iza scene

Backstage je poprište tajnog modnog alhemizma, a svaka revija manifestacija magije koja je skovana iza kulisa. Iako su kamere javnosti mahom uperene u front row sa poznatima, modele, krojeve i dizajnere poput JW Anderson, Roksanda, Burberry, Mowalola, Molly Goddard i mnoge druge, podjednako je uzbudljivo i u backstage-u. Tu se šminkeri i stilisti utrkuju sa vremenom da odgovore na visoke standarde i doprinesu vizuelnom doživljaju svake pojedinačne revije. Nema dobre revije bez šminke i frizura koje prate priču. Zato svi ovi elementi čine sinergiju kreativnosti koja intrigira modne kritičare.

Pat McGrath je uz pomoć stotine svetlucavih paleti senki za oči, hajlajtera, olovaka i karmina, kreirala odlične make up look-ove na modelima koji su blistali na reviji. Ništa manje i nismo očekivali. Nail artisti predvođeni Lauren Michelle Pires rade zajedničkim snagama sa šminkerima i frizerima, a pri ruci im je bio Pleasing, brend pop legende Hari Stajlsa. Najpopularnije nijanse koje su koristile bile su Pearly Tops i kontrastni Dustin the Black Cat.

Kada bi modna scena imala svoj Broadway, to bi definitivno mogla biti Londonska nedelja mode. Ovde ne samo da se ispisuju trendovi, već se ispisuju i nova pravila. Idealna za prikazivanje revija etabliranih modnih brendova, ali i novog spektra talenata u vidu mladih dizajnera, London fashion week je svojevrsna laboratorija stila za modne entuzijaste koju ne želimo da propustimo.

Foto: Christina Fragkou, Vogue

POVEZANE VESTI