Smaragdno zeleno ostrvo – putujte Irskom kao lokalac

Tekts: Milena Veselinović

Nalik na platno oslikano zelenom bojom, Irska je zemlja velelepnih krajolika koji oduzimaju dah.

Od maglovitih zamkova, preko dramatičnih obala do idiličnih seoskih puteljaka i gradova sa bogatom istorijom i šarenolikom gurmanskom ponudom, ovo je zemlja koju možete doživeti celim bićem ako joj se prepustite.

Poseta zamku kajakom

Dvorac Lough Oughter u Kavanu je savršeno mesto za avanture na otvorenom i simbol neobične arhitekture. Možete odabrati obilazak sa vodičem ili unajmiti kanu do ostrva na kojem je smešten. U Irskoj ne možete zaobići velika utvrđenja i zamkove koji su na svakom koraku. Impozantni Ashford Castle sagrađen u 13. veku otkriće vam magiju ostanka u jednom od najluksuznijih smeštaja u Irskoj. Nalazi se na prelepom jezeru Lough Corrib, a ovde se možete oprobati u jahanju, ribolovu, golfu pa čak i sokolarstvu, starom sportu nekada rezervisanom samo za kraljevske porodice. Da je lokacija atraktivna dokazuje i činjenica da je upravo na ovom mestu sniman film Tihi Čovek iz 1952. godine. Noćenje u ovom hotelu od 5 zvezdica bi vas tokom septembra moglo koštati od 950€ do 6.255€ za Presidental Suite. Ništa manje aktraktivan nije i zamak Ballyseed u gradiću Trali.

Autor knjige ’’50 najboljih šetnji Irskom’’, John G. O’Dwyer kaže da je ovo najbolji način da se upozna Irska. Među omiljenim pešačkim rutama izdvaja onu koja vodi do jezera Coumshingaun u okrugu Waterford, jednog od najimpresivnijih glacijalnih jezera u zapadnoj Evropi. Ako ste iskusniji, predlaže da se odvažite u zahtevniji pohod kroz uzbrdice i doline, na St.Finbarr u okrugu Kork.

Putopisac Fionn Davenport savetuje da ako se nađete u Irskoj, ne propustite njihove fantastične terene za golf, Rosapenna četvrti po rangu golf rezort u Britaniji, i ništa manje impresivni Dunfanaghy.

Carstvo ukusa i lokalni šarmantni barovi

Irska je doživela upgrade pojavom štandova i pop-up radnji sa raznovrsnom ponudom lokalnih specijaliteta, svežih morskih plodova, ali i ukusne ulične hrane poput grilovanih sendviča sa domaćim sirom. Koncept Misunderstood Heron Cafe je naročito atraktivan za turiste jer služi hranu na otvorenom sa pogledom na fjord Killary. Pop-up radnja Caitlin Ruth u sklopu Levis Corner House u okrugu Kork, kao i Dick Mack pab u Dinglu (okrug Keri) sjajne su opcije ako želite da isprobate ukuse koji su specifični za ovo podneblje.

Dablin je grad koji opija svežim vazduhom i atmosferom. Ako priupitate lokalce koje barove posetiti za isprobati tamošnji viski, svi će staviti kultno mesto Doheny & Nesbitts u prvi plan. Do Temple bara odvešće vas uzane kaldrmisane uličice, a u gradu Golvej ne propustite lokalni bar Tigh Neachtain, kao ni Harbour bar u okrugu Wicklow. Prave riznice su ipak mali, skriveni lokali i pivnice koji nisu lako uočljivi na mapama i do koje će vas odvesti meštani koji poznaju kraj.

Smeštaj u Irskoj možete rezervisati preko booking.com a naši predlozi su ispod:

 

Irska je čarobni mozaik raznolikih, uzbudljivih iskustava koja se stvaraju u interakciji sa njenom divljom prirodom, autentičnom kulturom i ljudima posebnog duha. Ova zemlja je pravi avanturistički dragulj koji blista večnim sjajem. Njena veličina je samo optička iluzija, jer za one koji su se odvažili da je upoznaju, ovo je zemlja sa dušom širokom koliko i njeni neukroćeni pejzaži.

 

Foto: Promo

POVEZANE VESTI