Slow fashion brend na radaru – Marrakshi Life

Tekst: Ivona Lekan

Autentičan spoj Zapada i Afrike. Eksplozija boja. Tradicionalna ručna izrada. Predstavljamo vam Marrakshi Life – živopisnu, ručno tkanu i rodno neutralnu odeću iz srca Marakeša.

Da li ste znali da postoji mesto na kome se sirova pamučna vlakna i dalje ručno farbaju? Mesto na kome se ista ta vlakna predu i tkaju na drevnim razbojima, a onda čarobnim rukama vrhunskih zanatlija transformišu u prava umetnička dela u formi dizajnerske odeće?

Govorimo, naravno, o jedinstvenom Marrakshi Life ateljeu u srcu severnoafričkog grada koji je postao sinonim za slow i održivu modu.

Redefinišući izvorno značenje ovih pojmova i dokazujući da je prava ručna izrada koja poštuje svaki segment tradicije moguća, Marrakshi je postao sinonim za utilitarnu odeću originalnog izgleda, koja na očaravajući način spaja marokansku estetiku i urbani dizajn.

Dugačkim i lepršavim kaftanima i tunikama, ležernim i labavim košuljama i topovima, odelima modernih krojeva sa dodirom lokalnog duha, zajedničke su pruge u bogatoj i živopisnoj paleti boja koja je u potpunosti autentična, udobnost koja osvaja na prvi dodir i posvećenost svakom detalju nesvakidašnje ručne izrade.

Androgene siluete su prelepo jednostavne i stručno izvedene kroz vešto krojenje, omogućavajući izvrsnoj izradi ručno tkanih tkanina da govore same za sebe. Minimalistički zapadni i živopisan afrički stil, Marrakshi spaja na neverovatan način, a rezultat su funkcionalni, praktični i jedinstveni modeli koji prevazilaze aktuelne trendove.

Upravo to je i bila vizija Randalla Bachnera, nekadašnjeg modnog fotografa koji je opčinjen energijom i bojama Marakeša, odlučio da u saradnji sa lokalnim zanatlijama 2013. godine osnuje Marrakshi Life brend. Ideja čiji je jedan od glavnih postulata bio zero waste način proizvodnje, bila je veoma važna od samog početka, i uspešno se realizuje sve do danas.

Naime, u Marrakshi ateljeu svakom komadu tkanine se pronađe namena i ništa se ne baca, pa se tako održiva i odgovorna moda realizuju na najvišem nivou. Uz to, slow fashion koncept posebno dolazi do izražaja jer se u ateljeu sve izrađuje od nule. Proces izrade je veoma kompleksan, zahteva fizičku snagu, znanje i iskustvo.

Ponekad je potrebno i do pet zanatlija za stavljanje osnove na razboj, a ovom tehnikom izrade se dobijaju zapanjujuće lepe i potpuno autentične boje. Novotkani materijal pere se ručno kako bi bio što prijatniji i udobniji, a onda se komadi šablona pojedinačno seku i kroje. Na kraju, svaki komad odeće se dodatno ručno obrađuje kako bi se obezbedio najviši kvalitet.

Ukoliko vas put navede u Marakeš, obavezno posetite Marrakshi Life atelje koji je otvoren za posetioce koji žele da nauče nešto više o složenoj tradicionalnoj tehnici tkanja i pogledaju dostupne modele uživo, a više o brendu i modelima možete saznati ovde.

Foto: Marrakshi

POVEZANE VESTI