Skincare na ispitu: Jutarnje umivanje – da ili ne?

Tekst: Milena Veselinović

Jednostavna rutina ali i predmet žustre debate među skincare stručnjacima – jutarnje umivanje.

Da li je ovaj korak u nezi neophodan ili može naškoditi vašem mikrobiomu? U pokušaju da razotkrijemo misteriju, vodimo vas kroz naučno utemeljene smernice za očuvanje zdravlja vaše kože.

Umivati se ili ne, pitanje je sad?

A.M. cleansing je rutina koju mnogi praktikuju bez razmišljanja, ali sve više stručnjaka smatra da je povremeno potreban odmor od ove navike. Analizirajmo argumente i otkrijmo šta je najbolje činiti. Ova debata stara koliko i vreme, može vas baciti u rebus. Za mnoge od nas čišćenje lica ujutru ili uveče je poput disanja – dešava se rutinski bez previše pametovanja, a čak i u lenjim jutrima, pronađe se energija. Ako je vaš cilj lepši ten, neki su mišljenja da je čak bolje zaobići A.M. cleansing kako bi se ostavilo dovoljno vremena da se obnovi zaštitna barijera. Opravdanje pronalaze u činjenici da nakon umivanja brže bolje nanosite slojeve seruma i krema kako biste izbegli zatezanje i dehidrataciju.
Angela Caglia, kozmetičarka modela Helene Christensen, savetovala je svojim pratiocima da preskoče pranje lica ujutru ako žele da vide neku primetnu razliku. Ona tvrdi da ćelije preko noći proizvode prirodne lipide i ulja koja su nam potrebna za očuvanje mladolikog izgleda. Zašto onda skinuti sve to čim se probudimo? Njeno je mišljenje da je večernje uklanjanje nečistoća važno kako bi se očistile pore od  kreme za sunčanje, čestice zagađenja i šminke. I nije usamljena u ovom razmišljanju. Pridružuje joj se Johanna Gilibro, autorka knjige The Scandinavian Skincare Bible, koja smatra da surfaktanti koji se nalaze u gelovima za pranje mogu rastvoriti endogene lipide i time naštetiti mikrobiomu. Takođe upozorava na potencijalnu opasnost koja vreba od strane eksfolijacionih kiselina koje skidaju površinski sloj, koji posle ćelije pokušavaju da nadoknade. Naročito valja imati na umu da voda koja nam je dostupna često može narušiti pH vrednost, čineći kožu više alkalnom, što dovodi do suvoće.

Da li je zaista potrebno umivati se ujutru?

Stanovište jedne grupe skincare eksperata je da ako ste prespavali noć samo sa serumom i noćnom kremom, nema potrebe ispirati lice nakon buđenja. Mnogi argumenti koji govore protiv A.M. cleansing metode uglavnom se oslanjaju na očuvanje prirodne barijere koja predstavlja hidrolipidni sloj zadužen da čuva vlagu unutar epiderma, dok istovremeno reguliše patogene i iritanse držeći ih van. Večernja rutina je ključan korak u nezi jer će ukloniti višak ulja, SPF-a, pudera, nečistoća i sebuma koji se nakupi tokom dana. U noćnom režimu, epidermis se oporavlja.

Šta ako imamo akne?

Dermatolozi u ovom slučaju savetuju umivanje lica nakon buđenja kao i pre spavanja, i to proizvodima specijalno formulisanim za aknoznu kožu. Takođe je važno povesti računa o proizvodima za negu iz noćne rutine koji možda ne deluju dobro ako se ukombinuju sa suncem. Proizvodi na bazi retinola koji se koriste uveče, povećavaju fotosenzitivnost pa ih je bitno ukloniti ujutru i naneti na čisto lice SPF.
Ključ je u pronalaženju prave ravnoteže koja odgovara vašem tipu kože. Neki mogu imati koristi od preskakanja jutarnjeg umivanja, dok drugima može biti potrebno da uklone višak noćnih proizvoda. Važno je pratiti stanje i prilagoditi rutinu svojim individualnim potrebama, bilo da je to jednostavno ispiranje vodom ili korišćenje blagog čistača. U svakom slučaju, noćno čišćenje ostaje nezamenljivi deo svakodnevne nege.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI