Sinonim kvalitetne književnosti – 6 fenomenalnih knjiga IK Službeni glasnik

Tekst: Ivona Lekan

Iz riznice umetničkih dela izdavačke kuće koja na svojoj kulturnoj misiji bira knjige sa težinom, istorijskom i društvenom vrednošću, izdvajamo naše trenutno omiljene naslove.

Kako razmišlјaju umetnici? Odgovor na to, kao i na pitanja odakle potiče njihova kreativnost i na koji način možemo naučiti da budemo kreativniji, daje nam dugogodišnji direktor londonske galerije Tate i umetnički urednik BBC-ja – Will Gompertz.

 

U inteligentnom i duhovitom stilu koji navodi na razmišlјanje, ova knjiga donosi 10 klјučnih lekcija o kreativnosti i prosvetlјujući pogled na navike koje lјude čine uspešnim. Gompertza je časopis Creativity uvrstio u 50 najoriginalnijih svetskih mislilaca, a mi smo sigurni da će vas njegova mudrost i saveti inspirisati i navesti na kreativno razmišljanje.

Dokumentarno-memoarski tekst o najburnijim vremenima ne samo ruskog futurizma već i ostalih avangardnih dešavanja u ruskoj likovnoj umetnosti i književnosti, kao i prva prava istorija ruske avangarde koju je Benedikt Livshits napisao i objavio u vremenu kada je ruska avangarda bila tabu tema, snažno je delo koje će vas navesti na razmišljanje.

 

Ova knjiga može se čitati i kao neka vrsta neobičnog, uzbudljivog romana u kojem su glavni junaci stvaraoci koji su u svetu umetničke, odnosno likovne avangarde ostvarili najradikalniji prevrat. Vremenom je delo preraslo u kultnu knjigu o ruskoj avangardi, a srpsko izdanje Jednoipookog strelca je artefakt posebne vrednosti koji vredi pročitati

Ko me to gleda iz ogledala dok se gledam u ogledalu? Ko je taj gospodin što nedopustivo pretenduje da bude ja? Ovo su pitanja kojima će Pol Valeri posvetiti čitav svoj život, stihove, prozu, hiljade stranica čuvenih Svezaka.

 

Postavljajući pitanje pogleda u središte svoje studije, italijanski pesnik Valerio Magreli ispituje krajnje konsekvence Valerijevih vizuelnih i identitarnih procedura, koje na neobičan i inspirativan način navode na analiziranje i prodiranje u srž sopstvene ličnosti, upoznavanje i otkrivanje karakteristika, modela ponašanja i emocija koje utiču na naše odluke i život.

Ukoliko vas zanima kako su ljudi nekada živeli, sa kojim prilikama ili neprilikama su se suočavali, kakvi su bili njihovi usponi i padovi, pronaći ćete neprocenjivo blago u mnogim memoarima, biografijama i autobiografijama, koje je Borislav Pekić zabeležio u ovom delu.

 

Zahvaljujući ovim jedinstvenim beleškama, dnevnicima i pismima, mnoge stvari nisu zaboravljene, a Vreme i novo vreme je svojevrsni vodič, inspiracija i uvid u to da život ima uspone i padove, da se uspesi i neuspesi smenjuju, da malo ko kroz život prođe a da ne doživi udarce, i da samo od snage pojedinca zavisi kako će ih podneti.

Još kao novinar, Slavoljub Đukić je bio upućen da prati život Dobrice Ćosića, koji je, pored književnog dela, bio jedna od centralnih figura javnog života. Inspirisan životom, delom i činjenicom da se gde god se on pojavi nešto zbiva, Đukić nam kroz susrete i razgovore opisuje ličnost legendarnog Ćosića.

 

Pogled iz osinjaka pruža nam zanimljiv uvid u život čoveka koji je pored stvaranja dragocenih književnih dela, poznavao sve vodeće ličnosti Jugoslavije, bio jedan od ključnih svedoka i učesnika novije srpske i jugoslovenske istorije, pratio Tita na putu po Africi 72 dana, kao i prva javna ličnost koja je nezvanično posetila Goli otok.

Nakon sedamdeset godina od prvog objavljivanja, remek-delo turskog pisca Ali Sabahattina, doživelo je neočekivanu, ali zasluženu slavu. Dirljiva priča o nesrećnoj ljubavi, naročito ako je uverljiva i suptilna kao ova, opčinila je čitaoce širom sveta pokazujući da lepota i istina, kao i književnost, večno traju.

 

Neobično, zanimljivo i snažno delo o sasvim običnom službeniku u banci koji marljivo radi za svojim pisaćim stolom u Ankari prevodeći dokumenta, sve dok jednog dana ne naiđe na pohabanu svesku u kojoj je zabeležena priča o susretu koji će mu promeniti život, navešće vas na duboko i dirljivo promišljanje o ljubavi.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI