Simbol ’90-ih, Kate Moss – outfiti koje bismo nosili i danas

Tekst: Milena Veselinović

Engleskinja, koja je svoje prve korake na modnoj sceni napravila još kao tinejdžerka, ne samo da je sačuvala svoju popularnost svih ovih godina, već je i oblikovala estetiku jedne od najdinamičnijih epoha u istoriji mode. Govorimo o Kate Moss.

Kada je sa samo 14 godina pri povratku sa odmora, spontano otkrivena na aerodromu JFK, malo ko je mogao da nasluti da će ona postati sinonim za stil koji krši pravila. Takozvani heroin chic pomerao je granice očekivanog promovišući manekenke blede kože, ispijenog lica, ujedno zadajući ton minimalizmu koji će dominirati modnim pistama širom sveta. Ovaj članak vas vodi na putovanje kroz vreme, sve do trenutaka koji su definisali Moss kao ikonu stila, kroz prizmu njenih najzapaženijih izlazaka na modnu pistu.

Šarm koji je impresionirao dizajnere

Zahvaljujući svom neponovljivom osećaju za stil i magičnoj harizmi koja se nije mogla ignorisati, Kate, tada tek tinejdžerka iz Surreya, preobrazila je sebe iz devojke iz komšiluka u supermodel. Svoje legendarne izbore, od prozirnih camisole haljina do ultra kratkih suknji, uspela je da transformiše u autentične modne outfite koje odjekuju i danas. Osvanula je na naslovnici britanskog Vogue magazina već sa devetnaest godina. Njen uticaj proteže se od minimalističkih kreacija Calvina Kleina, preko provokativnih outfita Vivienne Westwood i Johna Galliana, pa sve do leopard printa i svilenih pidžama koje voli i danas.

Grunge princeza i skandali

Upravo ju je saradnja sa brendom Calvin Klein lansirala među zvezde. Bila je zaštitno lice brojnih Levi’s kampanja, a svojom nekonvencionalnom lepotom isticala se kao kontrast popularnim modelima poput Naomi Cambell i Cindy Crawford. Tokom 2005. godine bila je u centru skandala zbog navodne konzumacije opijata, nakon čega je izgubila saradnje sa mnogim popularnim brendovima, međutim, uspela je da se vrati na scenu i izbori za svoje mesto. Nizale su se saradnje sa Dior, Louis Vuitton, Burberry, Kerastase, YSL, Gucci, Rimmel, Bulgari i drugima. 2012. godine zauzela je drugo mesto na Forbesovoj listi najplaćenijih modela, sa procenjenom godišnjom zaradom od 9.2 miliona evra. Za svoj doprinos modi nagrađena je na British Fashion Awards, dok ju je magazin Time svojevremeno uvrstio u 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Kako bismo odali počast ovoj modnoj ikoni, izabrali smo favorite i outfite koji su obeležili jednu eru. Ovi trenuci modne hrabrosti ne samo da su istakli Moss kao vodeću figuru u svetu mode, već su i pomogli u oblikovanju estetskih principa jednog razdoblja, dokazavši da istinska poenta ne leži samo u onome što nosimo, već kako to nosimo.

Kate je metafora za stil koji prelazi granice, koji se igra konvencijama i inspiriše milione da pronađu svoj jedinstveni izraz. Njena sposobnost da ostane relevantna i voljena kroz godine, dok istovremeno ostaje verna svom jedinstvenom stilu, čini je pravom modnom rok zvezdom. Sa neprikosnovenim stavom, autentičnošću i gracioznošću koja prevazilazi vreme, ona je oblikovala način na koji razmišljamo o modi, stilu i lepoti, ostavljajući trag koji će zauvek ostati upisan u anale modne istorije.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI