Silent living koncept – Casas na Areia

Tekst: Ivona Lekan

Kada poželite da usporite, iskusite lakoću življenja i konektujete se sa prirodom – Casas na Areia ne samo da je odličan izbor, već i nesvakidašnje iskustvo koje će vam pružiti osećaj topline, pripadnosti i zajedništva.

Ne tako daleko od živopisnog i užurbanog Lisabona, nalazi se miran i bajkovit rezervat prirode u kome se smeštene Casas na Areia – jedinstveni kompleks od četiri autentične kuće u kojima važi pravilo: imati manje, znači živeti više.

Predstavljamo vam tradicionalne portugalske „kuće na pesku“ – mesto na kome sirova lepota, luksuzni minimalizam i topla atmosfera na magičan način prepliću.

Home away from home

Odsedanje u luksuznom smeštaju ugodan je doživljaj, ali retko kada nam može pružiti osećaj kao da smo kod kuće. U Casas na Areia se sve vrti oko toga se osećate upravo kao u svom drugom domu. Topla atmosfera, ugodni i prijatni materijali, sa pažnjom postavljeni detalji i miris domaćeg hleba, prvo je što ćete osetiti kada zakoračite u ove jedinstvene kolibe kojepovezuje prirodu i autentičnost mesta sa savremenom arhitekturom.

Možda upravo zbog toga što je svaka kuća nekada bila porodična rezidencija koja čuva uspomene i veze predaka sa zemljom, vlasnik João Rodrigues neguje blizak odnos sa gostima i čini sve da se ovde ponovo povežu sa sobom i senzualnom prirodom koja ih okružuje. Renovirane od strane arhitekte Manuel Aires Mateus-a, kuće koje predstavljaju netaknuti eho klasičnih ribarskih koliba pojavile su se i na prestižnom Biennale in Venice.

Otkrijte lepotu silent living-a

Ako ste ikada zapitali šta koncept „tihog života“ predstavlja, dolaskom u malo selo Comporta i boravkom u Casas na Areia, sigurno ćete dobiti odgovor. Na raspolaganju su četiri kuće sa slamnatim krovovima i peščanim podovima koji se zimi greju, opremljene u minimalističkom stilu i sa pogledima na prelepa pirinčana polja. Tu je i mali bazen koji je idealno mesto za opuštanje, čitanje i osveženje u toplim letnjim danima.

Prva tradicionalna kuća ima dnevni boravak, potpuno opremljenu kuhinju za pripremu obroka, dugačak drveni sto i udobne sofe za uživanje u prelepom pogledu. Peščani pod (zagrejan zimi) poziva goste da uspore, podstičući spokoj i zajedništvo. Druga i treća jednostavna bela kuća imaju spavaću sobu i sopstveno kupatilo. Atmosfera je kul i mirna, sa neverovatnim pogledom, dok četvrta kuća ima dve spavaće sobe i dva kupatila koja su povezana i idealna je za porodice sa decom.

Kada poželite malo da ubrzate

Iako okružena netaknutom prirodom, okolina ovog jedinstvenog kompleksa može vam pružiti uzbudljiva i zanimljiva iskustva. Kada poželite da večerate u nekom šik restoranu ili se počastite šopingom Comporta selo je odmah iza ugla, a od srede do subote gosti Casas na Areia imaju priliku da uživaju u večeri sa tradicionalni portugalskim specijalitetima u hotelu Santa Clara 1728. u Lisabonu, koji je takođe u vlasništvu porodice.

Brod Santa Fé još jedan je član Silent Living porodice i sa njim možete krenuti na neku od dve fascinantne ture na kojima ćete imati priliku da upoznate Lisabon i njegove znamenitosti iz drugačije perspektive. Ukoliko, ipak, želite da se držite podalje od grada – razgledanje bujne flore i faune koje okružuju sam kompleks biće sasvim dovoljni da se ponovo povežete sa sobom i prirodom na najčistiji način.

Casas na Areia je više od smeštaja i koncepta – to je jedinstveni način života, a ukoliko želite da iskusite delić ove magije i rezervišete boravak u ovim jedinstvenim kućama, to možete učiniti ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI