Sigurni i na 35 stepeni – završni puderi koji provereno matiraju ten

Tekst: Milena Veselinović

Za razliku od ruža ili rumenila koje želite videti na licu, kvalitetan puder za matiranje kože trebalo bi da bude neprimetan. Make up trikovi mogu zahtevati malo više veštine kada imate masniju kožu. Šta je to što osobe sa ovakvim tipom kože uglavnom žele od šminke?

Kada se radi o tenu, najčešće je problem prosijavanja t-zone i ’’bežanja’’ pudera sa kritičnih zona. Izbegavanje pogrešnih formulacija tečnog pudera može biti rešenje, ali potrebno je naučiti kako da nanesete proizvod i otkrijete koji završni puder će matirati kožu i pomoći da vaš ten ostane na mestu.

Dobra priprema je pola posla

Ako vaša koža ume da se prosija tokom dana u predelu nosa, čela i brade, verovatno imate kombinovani tip koji zahteva malo kompleksniji pristup šminkanju. Prajmer koji matira i ima sastojke namenjene regulaciji viška sebuma, trebalo bi obavezno da se nađe u vašoj rutini. Nanesite ga pre tečnog pudera fokusirajući se na problematična mesta.

Završni puder za savršeni finiš

U slučaju da ste zabrinuti da li će vam naneta šminka pobeći sa lica zbog prekomernog prosijavanja kože na visokim temperaturama, savetujemo da istu osigurate na mestu uz pomoć dobrog matirajućeg pudera. On može biti u formi presovanog ili pudera u prahu. Četka kojom je potrebno nanositi završni puder trebalo bi da bude velika i rastresita kako bi što finije rasporedila čestice praha po vašem licu i samim tim fiksirala podlogu ispod. Zadatak matirajućeg pudera ogleda se u tome da prianja na kremastu/tečnu podlogu ispod i drži je na mestu, ujedno onemogućavajući da prekomerni sebum izbije kroz pore.

Sa vama delimo preporuke završnih pudera koji će matirati vašu t-zonu.

  • Chanel Poudre Universelle Libre – Jedan je od favorita mnogih profesionalnih šminkera zbog svoje fino mlevene teksture koja se stapa sa kožom. Omogućava postizanje prirodnog mat finiša, bez brašnjavog efekta.
  • Clinique Stay-Matte Sheer Pressed Powder – Namenjen masnijoj i kombinovanoj koži, drži t-zonu pod kontrolom tokom celog dana. Može se koristiti na celom licu ili kritičnim regijama, a zgodna pudrijera za nošenje u tašni omogućiće da vam uvek bude pri ruci ako morate da popravite šminku tokom dana.
  • Gucci Poudre De Beauté Mattifying Natural – Dodir luksuza u elegantnoj pudrijeri, tako bismo opisali ovaj proizvod. Mikročestice ujednačiće vaš ten i matirati t-zonu.
  • Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder – Među vrlinama koje ovaj puder ima, istakli bismo onu da je transparentan i samim tim prilagodljiv različitim nijansama pudera i tonova kože. Sadrži kombinaciju vitamina C i E, aminokiseline i lagane je teksture. Ne useca se u bore.
  • Fenty Beauty Invisimatte Instant Setting + Blotting Powder – Već samo ime obećava da je tehnologija blotujućih papirića preneta u kompaktni puder koji dolazi u pakovanju sa sunđerastim aplikatorom. Dugotrajan je, ne ostavlja boju na koži i neće promeniti nijansu tečne podloge koju nosite na licu: Ujedno daje prirodan i dopadljiv mat finiš.
  • Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Finish – Nalazi se među najluksuznijim proizvodima ove kategorije na tržištu a u zlatnoj pudrijeri očekuje vas ultra lagana, fino mlevena i presovana formula za postizanje mat izgleda. Proizvod neće isušivati vašu kožu, a zagladiće pore i dati vam besprekoran finiš.
  • Make Up For Ever Ultra HD Matte Setting Powder – Dolazi u dve varijante, kao beli puder za setovanje, i kao transparentni puder sa mrvicom koži prilagodljivog pigmenta. U oba slučaja, proizvod omogućava postizanje ujednačenog tena bez neželjenih masnih zona.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI