Sensual yoga – praksa koja povećava užitak

Tekst: Milena Veselinović

Drevne istočnjačke prakse možda donose tradicionalni pristup i harmoničan odnos prema telu, ali na pomolu je novi trend vežbanja koje nema samo za cilj jačanje tela, već i buđenje čula i istraživanje zavodljivosti.

Svojim provokativnijim pozama i otvorenom proslavom unutrašnjeg ja, ovaj nekonvencionalni pristup je nova dimenzija fitnesa koja obećava mnogo više od fizičke aktivnosti. Otkrivamo vam jedinstveni koncept koji spaja telesno sa duhovnim, nudeći potpuno novi način povezivanja sa sobom – sensual yoga.

Zaokret u savremenom vežbanju i benefiti

Ova forma samoizražavanja kroz pokret je osmišljena da oslobodi unutrašnju energiju i poboljša između ostalog vaše samopouzdanje, fokusirajući se na telo i njegove senzacije. Podstiče učesnike da istraže svoju seksualnost i želje kroz kretanje i disanje. Ovo nije samo joga, nego i putovanje kroz koje se možete ponovo povezati sa svojim neiskazanim, skrivenim potrebama i osećanjima koja možda potiskujete. Ona je namenjena poboljšanju libida i užitka, posebno u odnosu na sopstveno telo, podstičući da se osećate bolje i doživite punoću svoje energije. Praktikovanjem ove veštine, uspećete da svoje telo vratite sebi, naročito ako inače osećate da ste pod pritiskom svakodnevice i dinamičnog života.

One step at a time…

Učesnici prolaze kroz seriju položaja i pokreta koji su dizajnirani da podstaknu i oslobode vašu inicijalnu energiju. Kroz cat-cow ali i brojne druge položaje, duboko disanje i intuitivno kretanje, ova praksa omogućava slobodu izražavanja i istraživanje vlastitog tela na nov i oslobađajući način. Otkrivamo neke od poza koje vam mogu doneti benefite, a koje se koriste u senzualnoj jogi. Gledanje u oči: Može se izvoditi solo ili sa partnerom. Za samostalnu sesiju, preporučuje se sedenje ispred ogledala, sa jednom rukom na srcu, a drugom na donjem delu stomaka, gledajući u sopstvene oči dok se duboko diše. Kada se praktikuje sa partnerom, postupak je isti, ali umesto gledanja u ogledalo, partneri gledaju jedno drugom u oči. Kobra pozicija: Otvara grudi i jača kičmu, a počinje ležanjem na stomaku, sa rukama pored ramena i dlanovima na podu. Pri udisaju, podižete se lagano na ruke, odižete grudi sa poda, dok su kukovi na zemlji. Laktove držite blizu tela, a pogled usmeren naviše. Izvođenjem ove vežbe poboljšava se postura tela i redukuju se bolovi u donjem delu kičme, ali ujedno i stimuliše sakralna čakra koja se povezuje sa strastvenošću. Pozicija točka: Ova poza otvara srčanu i grlenu čakru, podstičući slobodu izražavanja. Leži se na leđima, sa savijenim kolenima i dlanovima pored ušiju. Kukovi se dižu sa poda, pritisak je na rukama i nogama, grudi se guraju ka plafonu, stvarajući blagi luk u kičmi. Na ovaj način jačate svoja ramena, leđa, ali i stimulišete sakralnu čakru.
Kroz praksu ovog trendi tipa joge, pojedinci uče da vole i prihvate sebe onakvim kakvi jesu, izvan fizičkog izgleda uz zaranjanje u osećaj sopstvene vrednosti i osnaženja. Ona razvija pozitivan odnos i podstiče da se prigrle nedostaci, te zavoli telo u svim oblicima. Umesto oslanjanja na spoljašnju validaciju ili društvene standarde lepote, uči nas da pravo samopouzdanje dolazi iz osećaja zadovoljstva sobom, kako fizički, tako i mentalno. Izlazeći iz svojih zona komfora i prihvatajući koncept koji transformiše našu ličnost, otvaramo se svetu gde je selflove u prvom planu. Zašto onda ne probati?

Foto: Promo

POVEZANE VESTI