Seán McGirr – čovek enigma na čelu modnog titana

Tekst: Ivona Lekan

Njegovo ime nije zvučno, a o njegovom životu se ne zna previše, i baš zbog toga, ceo svet je nestrpljiv da sazna – zašto je modna kuća McQueen poklonila poverenje upravo njemu.

Nakon 26 godina provedenih u modnoj kući Alexander McQueen, dugogodišnja kreativna direktorka Sarah Burton je 30. septembra u Parizu predstavila svoju poslednju kolekciju i time titulu prepustila relativno nepoznatom imenu u svetu mode – Seán McGirr-u.

Iako se već neko vreme naslućivalo da će se promena na ovoj poziciji dogoditi, za mnoge je predstavljalo iznenađenje što je ova važna uloga pripala mladom irskom dizajneru koji je do sada bio čovek iz senke. Njegovim imenovanjem, svi kreativni direktori grupe Kering – u čijem su vlasništvu, između ostalih brendovi Gucci, Saint Laurent i Bottega Veneta – zvanično su beli muškarci.

Ko je Seán McGirr?

Prvi dizajner u modnoj kući McQueen koji nije radio sa njenim osnivačem Lee McQueen-om, rođen je u Dablinu. Diplomirao je na prestižnoj modnoj školi Central Saint Martins u Londonu, a karijeru je počeo stažiranjem u modnoj kući Burberry i Vogue Hommes Japan.

Usledile su dizajnerske pozicije u brendovima kao što su Uniqlo i modnoj kući Dries Van Noten. Poslednje zaduženje bilo je nadgledanje ready-to-wear linije u modnoj kući JW Anderson kojoj se priključio kako bi vodio muške kolekcije, ali je na kraju svoju nadležnost proširio i na ženske kolekcije.

„Drago nam je što možemo da pozdravimo Seán McGirr-a kao kreativnog direktora“, rekao je Gianfilippo Testa, izvršni direktor Alexander McQueen-a. „Sa svojim iskustvom, ličnošću i kreativnom energijom, on će doneti moćan kreativni duh koji će graditi na jedinstvenom nasleđu brenda.

Debakl ili spektakl?

Goruća tema o kojoj se priča i raspravlja kako u modnim krugovima, tako i među obožavaocima brenda i modnim insajderima, jeste šta možemo očekivati od prve kolekcije koju će McGirr predstaviti kao novi kreativni direktor.

Sarah Burton poznata je po tome što je McQueen kolekcijama ženske odeće dodavala ženstveniji dodir. Korset, koža i volumen su teme koje su se ponavljale u njenim dizajnima, a sada su svi nestrpljivi da vide kakav će obrt McGirr doneti prepoznatljivoj estetici brenda.

Kering još uvek nije objavio datum za McGirr-ovu debitantsku reviju, ali izvršni direktor grupe Francois-Henri Pinault rekao je da je kompanija „uverena da će McGirr moći da nastavi put kojim se modna kuća godinama kretala sa novim kreativnim impulsom“.

Da li će velika promena u modnoj kući koja je osnovana 1992. i koja je ubrzo postala poznata po mračno romantičnom i izazovnom dizajnu, biti debakl ili spektakl – uskoro ćemo saznati.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI