Savršeni muški gateaway – Antarktik iz drugog ugla

Tekst: Danka Grubačić

Ako su vam prve asocijacije na Antarktik led, promrzline, glad i surova priroda – zaboravite ih. Novi pristup najhladnijem parčetu zemljinog kopna pruža ultra luksuznu avanturu za prave muškarce.

Kada je Roald Amundsen, prvi čovek koji je stigao do Južnog pola, ugledao Antarktik, rekao je – na svetlosti sunca, ova zemlja izgleda kao bajka. Time je zagolicao maštu svog prijatelja i savremenika Ernesta Šekltona koji je potom krenuo u istraživanje ovog regiona. Tokom zloglasne ekspedicije “Endurance”u kojoj im je led smrskao brod, Šeklton i posada bili su primorani da prežive u nemogućim uslovima. Zbog tog i sličnih iskustava, ostala je predrasuda da ova destinacija nije za odmor već za podizanje adrenalina. Danas, više od 100 godina nakon njihovih epskih podviga, postoji udobniji način da uživate u ovom polarnom raju, budući da se u njemu razvila cela mreža turoperatera koji organizuju uzbudljive ekspedicije prepune iskustava skrojenih po meri jačeg pola.

Šta ćete videti?

Uprkos tome što je Antarktik prava divljina u kojoj nema života za ljudsku vrstu, on je prepun zadivljujućih životinjskih vrsta. Kolosalne sante leda nude veličanstvene prizore – od bucmastih Vedelovih foka koje sa ledenih ploča kliskaju u more, do Carskih pingvina koji u vreme parenja stvaraju specifičnu kakofoniju koja liči na zvuk trube. Budući da se na Antarktiku smeštaj uglavnom obavlja na brodovima i podmornicama, većinu životinja moći ćete da vidite izbliza, u njihovom autentičnom staništu, dok istraživanja okeana iz podmornice na 300 metara dubine, uvek nudi faktor iznenađenja, poput neistraženih grebena, potonulih olupina i retkih morskih životinja. Najbolje vreme za uočavanje pingvina su kraj decembra i početak januara, dok su februar i mart idealni za posmatranje kitova. Ipak, ono sa čega nećete moći da skinete pogled jesu glečeri isklesani milenijumskim udarima vetra koji danas izgledaju kao nepregledni umetnički murali.

A šta doživeti?

Ekspedicije se prilagođavaju vremenskim prilikama, pa će se itinerer vašeg putovanja verovatno razlikovati od onoga što zapravo radite. U tome je čar Antarktika – trenuci koje doživite biće drugačiji od putnika pre ili posle vas. Kao najjače utiske muškarci obično navode zastrašujući zvuk pucanja leda koji pramac broda lomi pred sobom, osećaj da dele morske dubine sa najvećom zverkom na Zemlji, džinovskim plavim kitom, krvoločne pohode morskih leoparda na svoj plen i opasne vožnje popularnim “zodijak” gumenjacima kroz vanzemaljske procepe ledenih bregova. Takođe, izvesno je da ćete na Antarktiku razviti svu simptomatologiju morske bolesti i to zahvaljujući ozloglašenom Drejkovom prolazu. Ovaj okeanski tesnac u kojem se susreću Pacifik, Atlantski i Južni okean, pun je nepredvidljivih uslova, a ono čega se svi plaše jesu smrtonosni talasi visine preko 10 metara koji nastaju zbog kombinacije polarnih struja i snažnih udara olujnih vetrova. Aktivnosti koje će vam dodatno prodrmati dušu su kampovanje na ledu, snežni hajking, ronjenje pod ledom, ali i druženja sa vrhunskim naučnicima, biolozima, glaciolozima i prirodnjacima koji čine posadu gotovo svakog broda.
Doživećete i nesanicu polarnih dana i klimatske promene uživo, kada vidite otopljene glečere kao posledicu globalnog zagrevanja.

Šta spakovati?

Kako je ova destinacija postajala sve privlačnija za turiste, i kodeks oblačenja za obilazak se menjao i poprimio oblike opuštene, ali visokostilizovane komocije. Glavna stvar za ovu lucidnu avanturu odnosi se na pitanje kako da vam bude toplo na najhladnijem mestu na svetu. Preporuke iskusnih avanturista svode se na slojevitost i nekoliko ključnih komada. Obavezne su poluduboke čizme, zimska jakna, klasična ultratanka vetrovka koju ćete nositi ispod nje, aktivni veš (od merino vune ili alpake), ski pantalone i aksesoari za boravak na snegu koji će vam čuvati entuzijazam, razum i zdravlje. Odeća bi trebalo da bude od vodootpornih slojeva koji štite od vetra i kvašenja. Na Antarktik se ne ide bez aksesoara kojima možete iskazati odlike dobrog muškog stila. Naša lista predloga uključuje rukavice od izdržljivog pro-lite materijala, čarape i šal koji treba da budu lagani, ali ekstremno topli, krznena balaclava kapa sa dodatkom štitnika za uši i funkcionalan planinarski ranac sa konstrukcijom otpornom na oštećenja u kojem ćete smestiti gedžete za kritične situacije. Neka vam se u rancu obavezno nađe i krema za zaštitu od sunca, jer nigde nije moguće tako neosetno dobiti opekotine od sunca kao na polovima Zemljine lopte.

Kada i kuda putovati?

Na Antarktik se putuje lakše nego što se misli. Najbolje vreme za posetu je period antarktičkog leta koje traje od novembra do kraja februara. Tada su temperature blago ispod nule, posebno u unutrašnjosti kontinenta, i u ponudi su najraznovrsnije privatne ekspedicije, u rasponu od “klasičnog Velikog belog kontinenta” za 11 noći, do ultimativnog obilaska od tri nedelje koji uključuje Foklandska ostrva i Južnu Džordžiju. Pohod na Južni pol obično kreće iz Ušuaje, grada na najjužnijem delu Argentine u koji putnici iz celog sveta stižu letom iz Buenos Ajresa. Odatle se ukrcavaju na odabrani ekspedicijski brod koji u proseku za dva dana stiže do obala Antarktika.

Na namenski izgrađenim ekspedicijskim brodovima, na raspolaganju ćete imati svoj deluks apartman u koji ćete moći da se povučete nakon večere od sveže spremljenih glečerskih riba i rakova, dok vas Južni okean uspavljuje na kraju polarnog dana.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI