Sara Brajović, srpska muza svetske mode, umetnosti i stila

Tekst: Ivona Lekan

Iza prodorno plavih očiju i prelepog osmeha koji krasi njen zaštitni znak – diskretan razmak između zuba – krije se žena kojoj je Anna Wintour odala priznanje za stil, najpoznatiji high-end brendovi poverenje za brojne kampanje, a Vogue počasno mesto na naslovnim stranama.

Kada kažemo model, glumica, pijanistkinja, istoričarka umetnosti i modna blogerka, obično pomislimo na više osoba. Međutim, Sara Brajović posebna je upravo po tome što u sebi ima nekoliko talenata koje je pretočila u velike ljubavi i inspirativna zanimanja koja je definišu.

Ukoliko na sve to dodamo Sarinu prirodnu lepotu bez filtera, istančan ukus za umetnost, estetiku i modu, izvanredan talent za stvaranje muzike koja budi najtananije emocije i zanimljiva glumačka ostvarenja, shvatićete zbog čega je nije tako lako opisati.

Odrastanje uz čuvene svetske umetnike i glumce

To što joj otac bio glumac, a majka YSL model svakako je imalo uticaj na Sarin istančan osećaj za estetiku, ali i lepotu. Detinjstvo su joj obeležili život i šetnje pariskim ulicama, upijanje specifičnog francuskog duha i stila, kao i večeri sa umetnicama kao što su Jean-Paul Belmondo i Alain Delon koji su bili prijatelji i česti gosti njenih roditelja.

U svet modelinga Sara je ušla kao veoma mala i to sasvim slučajno. Dok je jednog leta uživala sa svojim roditeljima na jugu Francuske, čuveni fotograf Peter Lindbergh ju je zapazio, fotografisao i uporedio sa Nastassjom Kinski. Tada jedanaestogodišnja devojčica verovatno nije ni slutila da će u budućnosti biti fotografisana nebrojeno puta od strane najpoznatijih fotografa i to za najveće svetske modne kuće.

Jedna od najupečatljivijih trendseterki današnjice

Ovim rečima ju je opisala Anna Wintour, a Sara to dokazuje autentičnim i bezvremenskim stilom koji ne podlaže nijednom trendu, osim onom koji sama kreira. Klasični komadi vrhunskog kvaliteta i savršeni krojevi upotpunjeni diskretnim nakitom, nešto su što odlikuje prefinjenu i sofisticiranu pojavu treće srpkinje koja se našla na naslovnici magazina Vogue.

Konstantno na putu i u potrazi za modnim i umetničkim blagom, Sara uživa u pronalaženju malih i neotkrivenih brendova i popularizaciji istih, iako je njen portfolio ispunjen imenima najpoznatijih svetskih brendova kao što su Dior, Fendi, Chloe, Dolce & Gabbana, Armani, Tod’s, Aquazzura i mnogi drugi.

Njen jedinstveni stil inspirisao je – i i dalje inspiriše mnoge – kako putem autorskog bloga, Instagram naloga sarabrajovic i tekstova koje je pisala za Vogue i druge modne magazine, tako i putem mnogobrojnih naslovnica, editorijala i snimanja za najpriznatija imena današnjice.

Klavir, sedamdesete i gluma

Još neke od ljubavi i Sarinih talenata su i klavir koji je završila u Parizu, istorija umetnosti koju je diplomirala u Londonu, ali i gluma i vintage predmeti iz sedamdesetih godina koje rado sakuplja. Ona samostalno komponuje, a ima i autorski album pod nazivom The Story of O. Glumila je u pet filmskih ostvarenja, među kojima su i italijanski filmovi.

Danas živi u Londonu, ali često posećuje Pariz, Rim i Beograd, najviše uživa u stvaranju muzike, pronalaženju retkih i jedinstvenih predmeta koje predstavlja u svom vintage online shop-u i vremenu sa suprugom za kog se udala u Firenci 2020. godine.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI