SadhGuru – viralni mistik koji je osvojio svoja čula i planetu

Tekst: Ivona Lekan

Guru, jogi, savetnik, pesnik, pisac, arhitekta, vizionar, međunarodni govornik i čovek koji je 100 dana putovao na motoru od Londona do Indije.

On je viralni mistik koji je osvojio svet.

Sa milionima sledbenika u Indiji i širom planete, Jaggi Vasudev poznatiji kao Sadhguru, neprestano intrigira i zadivljuje svojom pričom, mnogobrojnim ulogama i dimenzijama, ali i neverovatnom snagom koju koristi kako u očuvanju Majke Prirode, podučavanju duhovnosti i joge, tako i u uticanju na mnoga važna socijalna, ekonomska i društvena pitanja.

Svedok je mogućnosti preobražaja, života u skladu sa sobom i prirodom, autor preko 100 knjiga na osam jezika, osnivač Isha fondacije, deo Ginisove knjige rekorda, dobitnik Padma Vibhushan nagrade i titule „100 najmoćnijih Indijaca“, a mi vam otkrivamo njegovu priču.

Neobično duhovno buđenje

Još od detinjstva Sadhguru je obožavao prirodu, a sa 11 godina počeo je da se bavi jogom. Ipak, bio je veoma snalažljivo dete koje je od malih nogu zarađivalo novac i njegov život se sve do trenutka kada je napunio 25 godina, odvijao poprilično uobičajenim tokom. Međutim, tada se dogodilo nešto veoma neobično. Kada se popeo na planinu Chamundi i seo na jedan ogroman kamen, Sadhguru je doživeo neverovatno duhovno iskustvo.

Osetio je neobjašnjivo jaku senzaciju koja se širila ne samo njegovim telom, već i stenama, drvećem i zemljom. To iskustvo mu je promenilo život zauvek i on je odlučio da ga posveti deljenju tog i drugih neobičnih duhovnih iskustava. Nakon što je meditirao i putovao oko godinu dana, odlučio je da podučava ljude jogi deleći svoje unutrašnje doživljaje.

Čovek koji je osvojio svoja čula

Sanyasi je najviša faza u okviru hinduističkih životnih stadijuma kojom je Sadhguru ovladao, što bi u prevodu značilo da je on izvan radosti ili tuge, jer radost i tuga nisu emocije koje čovek koji je osvojio svoja čula ikada doživi. Sva svetovna iskustva su mu jedno te isto.

On počinje svoj dan u prisustvu sunčeve svetlosti. Obično jede samo jedan pun obrok tokom dana, a to je u 4:35h. Konzumira isključivo „hranu koja daje energiju“ fizički je aktivan i spava samo 3-4 sata dnevno. Sadhguru nije pročitao nijednu svetu knjigu i tvrdi da su mu sva saznanja došla iznutra. Otuda je poznat kao Sadhguru ili „neobrazovani guru“.

Od svog osnivanja 1992. godine, Isha fondaciju su posetili milioni ljudi kako bi istražili svoju duhovnost, a poseban deo čini Dhyanalingam – multireligijsko svetište za meditaciju koje se razlikuje od drugih sličnih mesta po tome što nema rituala, obožavanja ili poklanjanja, već samo mirnog sedenja i upijanja energije i meditativne sile ovog mesta.

Upravo na ovom mestu njegova žena Vijayakumari odlučila je da uzme Mahasamadhi – odnosno, pristupi napuštanju tela bez štete. Na pitanje zašto je tada htela da napusti svet, odgovorila je da se okruženje unutra i spolja osećalo savršeno u to vreme i da je želela da napusti svet veoma lepo.

Indijski mistik u Beogradu

U okviru pokreta „Save Soil“ ili „Svesna planeta – Spasimo zemljište“ Sadhguru je prešao 30.000 kilometara na motoru i obišao mnogobrojne evropske zemlje, među kojima je bila i Srbija. U svojoj poseti Beogradu, istakao je želi da okupi 3,5 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske glasačke populacije, kako bi se u svim demokratskim državama podstakla promena politike ka spasavanju našeg zemljišta i planete.

Pred nekoliko stotina Beograđana okupljenih na Trgu Republike, Sadhguru je rekao da je glavni cilj njegovog stodnevnog putovanja od Londona do Indije da vlade širom sveta donesu zakone kojim će se obavezati da se u poljoprivrednim zemljištima nalazi najmanje tri do šest odsto organskog sadržaja, poljoprivredu zasnovanu na drveću ili agrošumarstvu, kao i smanjenju potrošnje mesa.

Mnogo puta osporavan od strane nauke i društva, Sadhguru nastavlja da intrigira jedinstvenim životom i neobičnim shvatanjima, avanturističkim duhom i mnogobrojnim sportovima u kojima uživa, hrabrim poduhvatima i nesvakidašnjim ritualima, ostajući mistična inspiracija Instagramu, poznatim ličnostima i običnim ljudima širom planete.

 

Više o Sadhguru-u i njegovoj Isha fondaciji možete saznati ovde ili na @sahguru.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI