Sabato de Sarno – moda po merilima moderne gospode

Tekst: Ivona Lekan

Kreativni reset i nalet nove minimalističke energije koja je zamenila maksimalistički stil Alessandra Michele-a oseća se u vazduhu modne kuće Gucci i – miriše primamljivo.

Zaokret ka eleganciji, minimalizmu i klasičnom luksuzu, u Gucci donosi niko do drugi do nekadašnja desna ruka Pierpaolo Piccioli-jaSabato de Sarno. Njegova inspiracija

mladim i šik ličnostima i ideja da ih obavije poznatim Gucci luksuzom, mogla se primetiti na debitantskoj reviji u Milanu, iako će prvu mušku kolekciju predstaviti tek u januaru 2024.

Velike promene i udaljavanje od Micheleovog maštovitog estetskog univerzuma punog hirovitosti i čuda već sada su veoma jasne, a ostaje nam da vidimo da li će italijanski dizajner sa bogatim iskustvom u modnim kućama Prada, Dolce & Gabbana i Valentino, doneti tektonsko kreativno potresanje koje je izvao Tom Ford 90-ih i vratiti Gucci-ju staru slavu.

Ancora – nova prilika da se ponovo zaljubite u Gucci

Ponovo ili opet značenje je prve kolekcije koju je De Sarno simbolično nazvao u želji da se ceo svet opet zaljubi u modu, Gucci i novu viziju modernog luksuza. Ukoliko je suditi po onome što smo do sada videli, iako je De Sarno obrisao sve što je njegov prethodnik ostavio, on je takođe pazio da ne izbriše identitet, nasleđe i dušu brenda. Bio je to pametan prvi korak – ne rebrendiranje, već preispitivanje i ponovna procena onoga što je nasledio.

Najjači aduti u osvajanju srca miliona koji sa nestrpljenjem čekaju januar, De Sarnu će biti opušteni minimalistički krojevi, dnevna odeća obavijena poznatim Gucci raskošom i sofisticiranim detaljima, kao i Gucci Ancora ili Rosso Ancora boja koja se već našla na svim bilbordima, Instagramu, autobusima i debi kolekciji predstavljenoj u Milanu.

Šta očekevati od muške Gucci kolekcije?

Na prvom mestu, budući da je njen kreator opsednut kaputima i poseduje kolekciju od 200 različitih modela, očekujte savršeno krojene sofisticirane kapute sa diskretnim obeležjem brenda. Srž odela predstavljenih u ženskoj kolekciji bili su mikro šortsevi, a cela kolekcija je imala casual vibe. Međutim, Gucci ima veliku mušku krojačku delatnost, te se očekuje da će se na januarskoj reviji pojaviti više odela koje će pre odlikovati precizne proporcije, nego ekstravagantni ukrasi.

Kada je u pitanju svečana ili večernja garderoba, de Sarno je izostavljanjem iste na debi reviji jasno stavio do znanja da je Gucci za njega više dnevna odeća, a kada su u pitanju dodaci – klasična Jackie torba je i dalje tu – od mekše kože i ponekim ažuriranim hardverom. Očekujte nekoliko većih verzija, poput legendarnog modela koji je Jannik Sinner poneo na Wimbeldon. Biće i mokasina, ali verovatno sa nižim profilom od vrtoglavih platformi u ženskoj kolekciji.

Iz perspektive muške odeće, na pisti se izdvojilo još nekoliko komada. Prva je bila slouchy siva dukserica sa utisnutim Gucci logom preko grudi, a onda je usledila serija masivnih farmerki za koje se čini se da će De Sarno nastaviti da razvija i u svojoj muškoj liniji.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI