Razotkrivanje viralnog trenda – šta je Orange peel theory koji je uzburkao TikTok?

Tekst: Milena Veselinović

Živimo u eri društvenih mreža u kojoj se svakodnevno rađaju novi trendovi, ali malo koji je kao #orangepeeltheory probudio toliko intriga, pažnje i pitanja.

Da li je ovaj koncept, koji je zapalio TikTok i trenutno broji preko 50 miliona pregleda, pouzdan test za otkrivanje povezanosti i količine ljubavi u vezi? Uostalom, da li se budućnost jednog partnerskog odnosa zaista može predvideti kroz tako nešto kao što je čišćenje pomorandže?

Zašto se odjednom svima na TikToku jedu pomorandže?

Predstavljajući suptilni gest pažnje, #orange peel theory sugeriše da ako vaš partner oljušti narandžu za vas bez pitanja i negodovanja, to otkriva njegovu spremnost da učini male stvari za vas koje na nekom nivou, ipak znače mnogo, jer znate kako kaže stara poslovica: ’’sitnice puno znače’’. U psihologiji veza, ovi mali postupci tumače se kao postojanje konekcije u kojoj se iskazuje spremnost da se izađe u susret i odgovori na tuđe potrebe. Ako se još više zađe u analizu ovog čina, dolazi se do zaključka da je partneru stalo da ugodi vašim željama i pruži pomoć koju ste od njega tražili. Među osnovnim postulatima zdrave i uspešne veze, pored ljubavi visoko se kotiraju i razumevanje, podrška, spremnost na akciju, poštovanje, poverenje. Pa ako i partner ne pristane da oljušti pomorandžu za vas – to bi navodno trebalo da bude red flag. Ali, da li je ovo relevantan test koji dokazuje da je nekome stalo do vas? 

Šta kažu psiholozi?

Iako nije formalno naučno potvrđena, orange peel theory se poklapa sa konceptima uočenim u istraživanjima The Gottman Institute-a. Oni govore o tome da jednostavni zahtevi dolaze od potrebe za emocionalnom konekcijom. Način na koji se odgovara na ove zahteve može značajno oslikavati uspeh i dugovečnost veze. No, svakako nije presudan i to bi trebalo imati na umu. Istraživanje sa ovog instituta je pokazalo da čak 86% parova koji su u višegodišnjim stabilnim odnosima, uslišava emotivne i fizičke potrebe partnera i pozitivno odgovara na ono što se od njih traži. Zamislite da vaš partner, bez vašeg upita, primeti neku vašu svakodnevnu potrebu i neprimetno je ispuni. Da li je to donošenje čaše vode na radni sto ili nešto drugo, ovakvi postupci otkrivaju dublji nivo brige i razumevanja tuđih potreba. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, istaknuto je da svakodnevni akti saosećanja i ljubaznosti imaju značajan uticaj na zadovoljstvo u međuljudskim odnosima.

Orange peel theory nas poziva da razmislimo – da li snaga naših ljubavnih odnosa leži u velikim gestovima ili u tišini svakodnevne ljubaznosti i razumevanja? Činjenica je da svakodnevne male aktivnosti vremenom jačaju konekciju, obogaćujući istovremeno i naš lični osećaj sreće. Međutim, koliko smo spremni da verujemo u ovakve trendove i da li oni zaista mogu biti odraz kvaliteta jedne veze? Da li se možemo osloniti na jednostavan test kao što je ljuštenje narandže da otkrijemo dubinu naše emocionalne povezanosti?

Uspešnost jedne veze zavisi od mnogo faktora. Uzajamno razumevanje, sposobnost rešavanja konflikta, zajedničke vrednosti i podrška su samo neki od njih.  I mada je viralni koncept koji je zaživeo na TikToku interesantan način da vidimo da li partner brine o nama, on ne može biti jedini indikator bliskosti i opstanka ljubavi. Pravi uvid ipak se stiče kroz kontinuiranu komunikaciju, razumevanje, poverenje i podršu u zajedničkom rastu. 

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI