Raskoš moderne eklektike – Laura Gonzalez

Tekst: Milena Veselinović

Danas se minimalizam često navodi kao vrhunac dizajnerskog izraza, međutim, arhitektkinja Laura Gonzalez se odvažno kreće suprotnim putem, osvajajući srca i prostore svojim bogatim, maksimalističkim stilom.

Ova Parižanka, koja je svoju karijeru gradila preobražavajući kultna mesta u umetnička dela, ne prestaje da inspiriše svojim jedinstvenim pristupom dizajnu.

Putovanje do zvezda

Rođena u Parizu, odrasla u blizini Kana, Gonzalez je od rane mladosti bila uronjena u svet ugostiteljstva i umetnosti zahvaljujući porodičnom biznisu. Njen otac je posedovao restoran, a zbog svojih alžirskih korena ceo porodični dom bio je ispunjen umetninama iz severne Afrike, detaljima i skulpturama, što je i vodilo ka tome da se Laura na početku bavila grnčarijom. Laurina rana fascinacija umetnošću i organizacijom dovela ju je do studija arhitekture na École Nationale Supérieure d’Architecture Paris-Malaquais, gde je razvila svoju strast prema kreiranju prostora koji pričaju priče. Tokom školovanja, studirala je i u Kini i Veneciji, a svako putovanje ostavilo je traga na njenu stvaralačku prirodu i dodatno uticalo na inspiraciju.

Maksimalizam kao potpis

Gonzalez se ne boji da koristi boje, kontrastne teksture i raznovrsne materijale. Njena filozofija „šik miksa i sparivanja“ donosi prostorima toplinu, dubinu i personalizovan pristup. Od hotela u Rimu i Španiji, preko konceptualnih prodavnica u Njujorku, do luksuznih butika poput Cartier, ili Harrods u Londonu, Stokholmu, Christian Louboutin u Barseloni, svaki njen projekat je strastven na svoj način, ispričan jezikom dizajna. Gonzalez je poznata po tome što svojim radom uspeva da transformiše svaki prostor u mesto koje odiše elegancijom, ali i udobnošću. Njena ljubav prema umetnosti i aukcijskim kućama vidljiva je u pažljivom odabiru svakog komada, od tkanina do nameštaja koji zajedno tvore harmoničnu celinu. Saarađuje sa stolarima, tapetarima i slikarima. Sa timom od 45 članova, od kojih je 38 žena, Gonzalez donosi drugačiju senzibilitet u svet arhitekture, i dokazuje da njime uspešno vlada. Njeni projekti, bilo da se radi o javnim prostorima ili privatnim domovima, odražavaju osećaj za detalje i duboko razumevanje potreba klijenata. Ona ne samo da je redefinisala koncept luksuza i udobnosti kroz svoja kreativna rešenja, već je i pokazala da je maksimalizam više od estetskog izbora – to je način da se prostoru udahne život i da se stvori atmosfera koja poziva na uživanje i inspiraciju.

Umetnica prostora koja svojim radom dokazuje da je maksimalizam ne samo stil, već i način da se kroz dizajn prenese lična emocija, Laura podseća na bogatstvo koje leži u slojevitosti, raznolikosti i smelosti izražaja. Kroz svaki projekat, vodi nas na putovanje kroz prostore koji nisu samo vizuelno impresivni, već su i duboko emotivni i inspirativni, čineći da se u njima osećamo kao u delu umetnosti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI