Ralph Lauren – modna ikona i inspiracija za najbolje outfite

Tekst: Ivona Lekan

Putem od prodavca kravata do počasnog viteza i jednog od najpriznatijih i najnagrađivanijih dizajnera današnjice – Ralph Lauren korača duže od pola veka uspešno i sa stilom.

Dizajnera danas ima mnogo. Ali, dizajnera koji duže od 50 godina uspešno vode modnu imperiju, neprestano inspirišu autentičnim stilom i pojavom, ima tek nekoliko.

Jedan od njih, redak i neobičan, intrigantan i uvek pod svetlom reflektora, svakako je – Ralph Lauren. Sinonim za šik zapadnjački stil, sirovu prefinjenost i klasično američki, oštar, jednostavan ali ujedno promišljen i kreativan stil, ovaj dizajner nas godinama unazad očarava i iznenađuje svojim outfitima, od kojih su mnogi postali kultni.

Čovek koji je redefinisao američki stil

Izbledele farmerke, kaubojski šeširi i čizme, kaiševi sa glomaznim metalnim kopčama i nezaobilazne teksas ili formalne košulje koje Lauren kombinuje sa majicama, džemperima i sakoima, ključni su elementi svakog njegovog stajlinga. „Eklektično, nikad u trendu, a opet nikada dosadno“, možda je najbolja definicija estetike kojoj je ostao dosledan.

Kombinovanjem potpuno suprotnih stilova, na prvi pogled nespojivih komada i tipično američkih rančerskih detalja koje dizajner suptilno inkorporira bilo u elegantnu ili casual odevnu kombinaciju, učinili su ga modnom ikonom sa prepoznatljivom i doslednom estetikom koja je inspirisala, i i dalje inspiriše muškarce i žene širom planete.

Ipak, njegov uzbudljiv život i bogata karijera nisu toliko poznati, a pojedini detalji koji su ga pratili od skromnih i teških početaka, pa sve do vrtoglave slave i svetskog uspeha, sigurno će vas iznenaditi i zadiviti.

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih činjenica koje se obeležile razvojni put čoveka koji je ostavio neizbrisivi trag u modnoj industriji.

Počeo je sa dizajniranjem kravata

Da li ste znali da je Lauren započeo svoju karijeru idući od radnje do radnje i prodajući kravate iz „fioke“ u Empire State Building-u? Neke od njih je izrađivao od starih krpa, opisujući ih kao „široke i neobične“, što je pomoglo da se kravate istaknu na tržištu.

Promenio je prezime

Pre nego što je postao modna ikona i jedan od najpoznatijih dizajnera današnjice, Ralph se prezivao se Lifshitz. Sa 16 godina, njegov brat Jerry promenio je prezime u Lauren, pošto su dizajnera u školi stalno zadirkivali zbog njegovog prezimena.

On je počasni vitez

Na privatnoj ceremoniji, Lauren je proglašen za počasnog viteza komandanta Najizvrsnijeg reda Britanske imperije za svoje zasluge u modi. Tadašnji princ Charles mu je uručio počasno zvanje viteza u junu 2019, čime je postao prvi američki dizajner sa tom titulom.

Jedini dizajner koji je osvojio četiri najbolja CDFA priznanja

Lauren je jedini dizajner koji je osvojio modni ekvivalent EGOT-a, osvojivši Lifetime Achievement Award, Womenswear Designer of the Year Award, Menswear Designer of the Year Award i Retailer of the Year Award.

Strastveni kolekcionar automobila

Lauren ima impresivnu kolekciju koja uključuje preko 70 skupih automobila. Neka od neprocenjivih vozila uključuju Ferrari Testa Rossa iz 1958., Bentley iz 1929. i jedan od dva postojeća Bugatti 57SC automobila koji vredi $41 milion.

Dizajnirao je svu mušku odeću za The Great Gatsby film

Odeća koju je Lauren dizajnirao predstavljena je u adaptaciji The Great Gatsby-ja iz 1974., u kojoj Robert Redford nosi kolekciju divnih elegantnih odela. Njegova odeća se pojavljivala i u filmu Annie Hall , u kome je Diane Keaton nosila tuxedo jaknu legendarnog dizajnera.

On nije izmislio polo majicu

Izumeo ju je Rene Lacoste 1926. godine, koji je smatrao da su krute teniske majice previše neudobne. Ralph Lauren je, naravno, odgovoran za popularnost majice, koja je preuzela prava kasnih 70-ih i učinila je legendarnim proizvodom u godinama koje dolaze.

Pojavio se u seriji „Friends“

U petoj sezoni kultne serije „Friends“, Rachel Green koju igra Jennifer Aniston radila je na izvršnoj poziciji u kompaniji Ralph Lauren. Dizajner se neočekivano i na oduševljenje mnogih pojavio čak dva puta u jednoj epizodi, oba puta u liftu.

Otvorio je Yankees utakmicu

Lauren-u je ukazana čast da 2018. godine otpočne utakmicu bacanjem pitch-a i na taj način proslavi 50. godišnjicu svog brenda. Opisao je to kao jedno od njegovih najlepših uspomena i čak je dizajnirao ograničenu kolekciju Polo x Yankees.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI