Put ka najznačajnijoj vezi – onoj sa sobom

Tekst: Milena Veselinović

Zastanite na tren i zapitajte se jedno naizgled lagano, a suštinski ipak kompleksno pitanje – koliko zapravo volite sebe, i na koje načine ugađate u životu?

Pogrešni izbori koje pravimo u odabiru prijatelja, partnera i okruženja neretko su slika i prilika nivoa ljubavi i poštovanja koje negujemo prema liku u ogledalu.

Budi dobar prema drugu svom

Još od malih nogu okruženje nas uči da budemo pažljivi, da nekog ne povredimo, vodimo računa o drugima, o stvarima koje imamo i onima koje dobijemo, no da li nas baš uče pravilne načine da čuvamo, volimo i ugađamo sebi, diskutabilno je prilično. Uvek je neko krajnje uživanje uslovljeno prethodno izršenim zadatakom, iako su deca prilično self-centered i uvek stava ’’ja pa ja’’. Možeš gledati crtani – ako uradiš domaći. Možeš izaći sa drugarima u park – ako pre toga spremiš sve što imaš za školu. Do stadijuma uživanja i relaksacije može se doći, samo ako se prethodno ispuni određena odgovornost. A znate kako, deca bi se uvek samo igrala i živela u svetu zabave. Ove navike koje nam se usađuju ostaju i kad sazrimo, jer će se prioritet uvek dati nekom zadatku sa to do liste, nego ličnom trenutku odmora i prepuštanja uživanju.

Šta se dešava kada se potpuno prepustimo ’’odraslosti’’ i zaboravimo da udovoljavamo sebi? 

Ovo se pitanje naročito pokreće u zrelim godinama kad dobar deo nas osvesti činjenicu da nismo baš ’’nežni prema sebi’’ i da osim izuzetne samokritičnosti koju posedujemo, umemo da se uglavnom opteretimo poslom, zatrpamo obavezama i utopimo u dinamičnu svakodnevicu koja iako prožima život i čini njegov veći deo, ipak nije jedina strana življenja koju bi trebalo iskusiti. Kako se vratiti sebi i pronaći nit koja nas čini nama samima? Možemo li se zavoleti u moru dejting aplikacija koje nameću iskrivljene kriterijume kao novi standard?

Želim da me vole

U preteranoj želji da se dopadnemo drugima, negde sam mišljenja da se najmanje sviđamo sebi. A kada se već dospe u taj stadijum suptilne izgubljenosti duha, povratak pozitivnog stava prema svojoj ličnosti, ume biti izazov, ali ne i nedostižan zadatak. Zaljubljivanje je divno iskustvo, ali zaljubljivanje u sebe transformiše život na dubljem nivou. Ovo nije samo izlizana fraza iz nekog popularnog priručnika o samopomoći, već praktičan metod koji može poboljšati kvalitet života.

Čarolije ne postoje, ali čuda se ipak dešavaju

Ne bih volela da ovaj tekst bude svrstan u kategoriju ’’5 saveta kako da budete srećni’’ jer je njegova primarna ideja mnogo šira, a ne magijska i sa trenutnim dejstvom. Glavna zamisao je motivisati na promenu, pokret za kojim vapite a nemate dovoljno hrabrosti, pokretanje pitanja šta želite od života i kada ste poslednji put nešto uradili po prvi put, proširivanje vidika, ono ’’ajde sad’’ koje čekaš dugo. U vrtlogu svakodnevice, vreme za sebe često padne na dno liste prioriteta. Zabavan život može se voditi u dvoje, ali ako vam je dosadno kada ste sami, onda se zapitajte da li ste u dobrom društvu i kako to promeniti izgradivši stabilnu vezu sa sobom i ispuniti je ljubavlju.

Počnite da vodite dnevnik zahvalnosti: samoispitivanje je moćan alat koji se često zanemaruje. Iako zvuči kao kliše, kada se tokom pisanja fokusirate na pozitivne stvari koje volite u svom životu, iste će vam postati uočljivije i lakše ćete ih primećivati u svakom momentu. Šta vas raduje? Koje ciljeve imate a niste dostigli do sad, i šta vam se ne dopada? Pustite misli da teku, to je jedno oslobađajuće iskustvo.

Upoznajte sebe: Otkrijte svoje vrline i budite iskreni prema svojim manama, ne zaboravite – svi smo ljudi i imamo obe strane koje je potrebno negovati i podržati. Samoljublje počinje sa samospoznajom i otvorenošću u prihvatanju svih aspekata ličnosti.

Nahranite svoje telo: Ne govore džabe stručnjaci da zdravlje na usta ulazi, ali tu se misli na formiranje zdravog odnosa prema telu i postizanja balansa. Nema baš preteranog smisla odricati se od onoga što volite, samo je preporučljivo da pronađete u tome pravu meru, koja će vas činiti srećnim u svakom smislu.

Ugađajte sebi: Ako je vaš jezik ljubavi davanje poklona, zašto onda ne biste poklonili nešto sebi? Ključ zdravog odnosa nije u bespotrebnom trošenju novca, već u investiranju u stvari koje vas čine srećnim i samopouzdanim. Nađite ono što vas čini nepobedivim, bez obzira da li je to par cipela, godišnja članarina u teretani, omiljeni parfem ili odlazak kod frizera.

Probajte nešto novo: Rastemo samo onda kada rešimo da izađemo iz zone komfora. Napravite spisak stvari koje želite da probate, i počnite da ih polako ostvarujete. Ovde ne mislim na maštarije ’’Želim da odem na Mars’’ i slično (naravno, i to je ostvarivo jednog dana), već na mnogo realnija dešavanja poput ’’Posetiću Pariz’’ ili ’’Otići ću na koncert sama’’. Ne dozvolite strahu da vas zaustavi, i probajte da pronađete način da ostvarite svoje želje.

Jedno ’’ne’’ je pola zdravlja: postavljanje zdravih granica omogući će vam da lakše dišete. Jednostavno je reći ’’da’’, ali naučite da sebe zaštitite od situacija koje vam ne prijaju, time što ćete komunicirati o tome otvoreno i bez zadrške.

Na kraju ovog introspektivnog putovanja, ostaje pitanje koje intrigira – da li se trudimo da postanemo najbolji prijatelji sebi ili smo u neprestanoj potrazi za spoljašnjim odobravanjem, dok zaboravljamo ono najvažnije, unutrašnji mir i zadovoljstvo? Ako ne možemo pronaći ljubav za nas same, kako možemo očekivati da budemo voljeni od drugih? Učenje o tome ko smo vodi nas ka izgradnji zdravih odnosa i osnažuje da hrabro koračamo kroz život.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI