Put do lepote – sve što nas zanima o NAD+ suplementima

Tekst: Milena Veselinović

Zamislite starenje kao priču koja se odvija na vašoj koži. U njoj, heroj je NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid), koenzim sa supermoćima koji igra ključnu ulogu.

On živi u svakoj vašoj ćeliji i radi tiho, ali efikasno. Ako ste se ikada zapitali kako zvezde na crvenom tepihu održavaju svoj mladalački izgled, odgovor možda leži u tajanstvenoj svetlosti NAD+ suplemenata.

Saznajte kako NAD+ postaje zvezda u naporima za postizanje blistave kože i usporavanje procesa starenja.

Ako prvi put čujete za NAD+…

Nikotinamid adenin dinukleotid, skraćeno NAD+, postaje sve značajniji saveznik u domenu lepote i anti-aging industrije. Ovaj koenzim prisutan u svim ćelijama važan je u održavanju zdravlja i vitalnosti kože, reguliše ćelijske funkcije, popravlja DNK. Ako imate visok nivo NAD+, onda ćete imati puno ćelijske energije i vaš organizam će funkcionisati optimalno uz brz oporavak.

Doktorka Nichola Conlon, molekularni biolog i ekspert za zdravo starenje primetila je da od perioda pandemije potrošači u Velikoj Britaniji uviđaju vrednost prevencije i poboljšanja zdravstvene strategije, tako da u većoj meri kupuju vitamine koji jačaju imunitet.  

U kakvoj su vezi NAD+ i naša koža?

U pitanju je esencijalni molekul koji podržava brojne biološke procese u telu uključujući i regeneraciju kože. Nivo iskoristivosti kolagena i elastina zavise od energije koju pruža NAD+. Međutim, prema studijama njegov procenat opada s godinama, što može dovesti do smanjenja čvrstoće i elastičnosti kože kao i formiranja bora.

Mogu li NAD+ suplementi vratiti sat unazad?

Suplementacija NAD+ može pomoći u borbi protiv prirodnog ciklusa starenja. Povećanje nivoa ovog koenzima u organizmu podiže energetsku efikasnost ćelija, što rezultira boljom proizvodnjom kolagena i elastina. To znači manje bora, veću hidrataciju i mladalački sjaj. Takođe, doktori savetuju menjanje navika koje dovode do ubrzane potrošnje NAD+, kao što su loša ishrana, pušenje, alkohol, i uvođenje zdravije rutine koja uključuje ishranu bogatu voćem, treniranje i dovoljno spavanja. Rezultati implementacije ovih suplemenata u ishranu su veća izdržljivost tela, lepša koža, poboljšanje mentalne i fizičke energije, rast kose i noktiju. Važno je napomenuti i da NAD+ jeste nestabilan molekul koji se brzo razgrađuje kada dospe u telo, zato suplementi sadrže i druge dodatke zarad očuvanja njegove stabilnosti i maksimuma dejstva. Tri vitamina, B3, niacin i nikotinamid najmanji su prekursori NAD+ koji mogu da dospeju u vaše telo netaknuti.

Beauty rutina i suplementi

Kako biste iskoristili prednosti NAD+ suplemenata, razmotrite njihovu integraciju u svoju beauty rutinu. Pre nego što to učinite, konsultujte se sa lekarom kako biste utvrdili pravi režim doziranja i izbegli potencijalne kontraindikacije.

Vrednost NAD+ tržišta u USA je u 2022. godini procenjena na preko 535 miliona dolara, a očekuje se da će rasti u godinama koje dolaze. NAD+ suplementacija postaje sve popularnija u beauty industriji. Ona može biti ključni faktor za postizanje blistave i zdrave kože. Ne zaboravite da se pre nego što započnete bilo koji suplementacioni režim konsultujete sa stručnjakom kako biste osigurali najbolje rezultate. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI