Predstava koju išečekujemo predstojeće JDP sezone: Razvojni put Bore Šnajdera

Tekst: Ivona Lekan

Retko igrana, a posve zanimljiva predstava koja je premijerno izvedena u martu ove godine, jedan je od onih pozorišnih komada kojima se najviše radujemo ove jeseni.
Kapitalno delo poznatog dramskog pisca Aleksandra Popovića, prvi put je izvedeno 1967. godine. Međutim, Bora je imao zanimljivi razvojni put do 2023. godine, kada je u režiji Egona Savina dobio potpuno novu, savremenu verziju.

Stari i novi Bora Šnajder

Dramu koja je hrabro pisana u vreme socijalizma – na odvažan način izjednačavajući buržoaziju i proletarijat, oštro ukazujući na nepravednost nejednakosti, jasno upirući prst protiv partijskog kadriranja i zabušantskog mentaliteta – prvi put je režirao i odigrao glavnu ulogu Branko Pleša u Ateljeu 212.
Originalni Bora je šnajder koji je kroz partijsko članstvo prvo dobio rukovodstvo nad voskarskom, a onda i limarskom radnjom. Novog Boru je Savin prilagodio savremenom, ovdašnjem kontekstu, dajući mu titulu predsednika opštine.
Zapravo, kako kroz glavnog, tako i kroz sporedne likove i scenografiju, Savin je na delikatan način uspeo da izmesti jednu priču iz prošlog u naše vreme, čuvajući njen izvorni kvalitet i dopuštajući mu da rezonuje sa sadašnjim trenutkom.

Šta očekivati od predstave?

Snažnu i upečatljivu sliku savremenog društva, iskrivljenih vrednosti i okorelog mentaliteta, koji su metaforički prikazani kroz izrazitu i nerealističku glumu. Zajedno sa scenskim prostorom i kostimima koji savršeno prate celokupnu radnju, predstava ostavlja bez daha, navodeći na razmišljanje o važnim društvenim i klasnim pitanjima.

Glumačka ekipa koju predvodi Nenad Jezdić u glavnoj ulozi, a prate Irfan Mensur, Branislav Lečić, Radovan Vujović, Nebojša Milovanović, Ognjen Radulović, Tamara Dragičević, Branka Šelić i drugi, nasmejaće vas, raznežiti, a možda i rastužiti ili naljutiti, ali jedno je sigurno – neće vas ostaviti ravnodušnim.

Kada i gde kupiti karte?

Ukoliko smo vam dovoljno zagolicali maštu i želite da pogledate predstavu koja je po izboru kritike u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku proglašena najboljom u periodu od 1944. do 1993. godine., to možete učiniti u sredu, 27. septembra u 20:00h na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Karte za predstavu možete kupiti ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI