Pravo sa piste – muški modni trendovi za jesen-zimu 2024/25

Tekst: Danka Grubačić

Bila su dovoljna dva izdanja vodećih nedelja mode za muškarce da se izdvoje trendovi koji obećavaju uzbudljivu jesen i zimu – od komada koji liče na dedin fundus do kaputa sa veštačkim krznom – muška svakodnevica postaje drugačija.

Dok se zahuktavaju ženske nedelje mode, dva najveća modna centra Milano i Pariz već su nam dali uvid u muške kolekcije koje najavljuju stilsku viziju za jesen zimu i to su učinili sa mnogo kreativne slobode i transformacije dobro poznatih trendova. Ključni pojmovi koji opisuju prezentacije nekih od najvećih brendova savremene mode, i koji već nekoliko godina unazad ispituju tradicionalni doživljaj muževnosti, svode se na nekoliko reči – odelo, praktičnost, (nova) klasika, udobnost, putovanje (u prošlost), dugovečnost, upadljivost. Nakon dominantne promocije minimalizma u prethodnim sezonama, dizajneri se ove jeseni vidno udaljavaju od ovog trenda, otkrivaju samopouzdanje i upuštaju u, za mnoge od njih debitantsku, igru trendova.

Stroga ukrojenost

Modelari su definitivno zvezde jesenjih muških kolekcija jer su krojevi odela, sakoa, prsluka i pantalona ukrali slavu ostalim komadima koji odvlače pažnju od muške figure. Povratak klasici sa pojedinim naglašenim elementima, u vidu ramena, struka ili destrukturirane kragne, udahnuo je nov život osnovnim muškim komadima koji se, ipak, vrte oko odela. Vrhunske predloge dali su Dolce & Gabbana sa svojim odelima za ceo dan, Raf Simons ispred Prade, čija su odela jednom nogavicom u kancelariji, a drugom u netaknutoj prirodi, Giorgio Armani, sa potenciranjem slojevitosti ispod sakoa, Sabato De Sarno za Gucci, koji u mušku eleganciju uvodi transparentne boje i materijale, pa čak i Balmain sa uvođenjem disko momenata u stroge linije.

Iz dedinog ormara

Tek smo u drugom mesecu 2024. godine, a Google je već dobio svoju najnoviju estetsku opsesiju u pretraživanjima, a to je takozvani “grandpacore” ili stil za mlade momke koji sebe opisuju kao „stare duše“. Izgled zasnovan na eklektici koja ima retro patinu svojstvenu odeći koju vam je deda ostavio u amanet, sastavljen je od “mix and match” komada – končanih džempera i kardigana, plisiranih pantalona visokog struka, klasičnih sakoa ravnog kroja, vintage kaputa, košulja sa kravatama, polo kragni, mokasina i baroknih detalja. Sve navedeno zastupljeno je u izobilju u muškim kolekcijama za jesenje i zimske dane, a trend je promovisan kroz paletu zemljanih tonova, varijacije crne, teget i sive, sa uplivom osnovnih boja na trikotaži.

Kargo na sve načine

Pantalone sa džepovima povremeno se provlače kroz muške kolekcije već nekoliko sezona, ali sada su džepovi prešli i na sve ostale komade stvarajući od muškog stajlinga modernu radničku uniformu. Džepovi su postali mejnstrim detalj koji je sada rezervisan za elegantnija izdanja, poput poslovnog sastanka, a klasika u ovom slučaju dobija uvećanu verziju. Većih dimenzija nego ikad pre, upadljivo istaknuti šavovima, džepovi se nalaze svuda, čak i na mestima na kojima ih ne bismo nikako očekivali i to duplirani u istom stajlingu, poput prsluka i jakne istovremeno. Brend JV Anderson dao je one najekstremnije primerke, mada ga brend Rhude prati u stopu.

Veštačko krzno

Kaputi i jakne su u prvom planu svih zimskih stajlinga, počev od dobro ukrojenih modela koji nastavljaju trend zapisan u odelima, do onih komotnih predimenzioniranih koji su pokretne jazbine za grejanje. Ipak, trend koji je kroz ove komade promovisan odnosi se na materijale od veštačkog krzna i to u najrazličitijim bojama – od neutralnih tonova koje se stapaju sa čitavim outfit-om, do vrlo smelih boja poput transparentnih nijansi plave, crvene i žute. Model Todda Snajdera inspirisan 70-im, te par zapanjujućih modela brenda Bluemarble koji liče na 80-te, ukazuju na to da je ovo duh prošlosti koji glasno kuca na vrata, a jedina stvar koja ga uglavnom kod svih dizajnera povezuje sa prošlošću jeste sistem duplog kopčanja.

Kaubojski šmek

I dok su ostali ovaj trend suptilno provlačili između svojih ključnih stilskih poruka, Louis Vuitton u potpunosti mu se okrenuo i transparentno mu dao na značaju. U kolekciji iz koje stoji sveži kreativni direktor ove kuće, muzička zvezda Pharell Williams, sve miriše na divlji zapad i na dobre američke westerne. Trend deluje kao da je teško uklopljiv sa klasikom i onim što većina muškaraca ima u garderoberu, a zapravo je potpuno suprotno. Separatisani kaubojski komadi, koje su takođe ponudili i brendovi DSquared i Willy Chavarria, zapravo su komadi za sva vremena.

Mornari u kancelariji

Oblačenje u skladu sa pet elemenata prirode inspirisalo je mnoge dizajnere, o čemu je u Milanu govorio Raf Simons objašnjavajući naziv svoje kolekcije “Ljudska priroda” posle koje se poklonio na reviji Prade. Ipak, pojam vode i mora dominirao je kao total look čime se odmah izdvojio kao trend koji će ostati. Marinero stil popularan je kod Emporio Armanija (mornarske kragne i trikotaža sa nautičkim motivima, ali i dizajnera koji stoji iza brenda Steven Stokei Dalei koji je dao neprikosnoveni uzorak ovog trenda u vidu žute ribarske jakne.

Sav taj štras

Ovo nije mikrotrend, iako tako možda deluje na prvi pogled. Privlačni detalji u vidu ukrasa koji vrište zaslepljujućim sjajem, osmišljeni su da stajling uzdignu do glam izdanja i učine vas osobom u centru pažnje. U rasponu od maksimalistički vezenih šljokica i perli sa Dolce & Gabbana revije, do suptilnog svetlucavog tkanja na Fendi odelima, malo je brendova koji nisu uvrstili ovaj trend u svoje večernje segmente defilea.

Rodno-fluidni elementi

U eri povrtaka klasičnih muških komada, pojedini dizajneri razmrdali su svoje kolekcije uključivanjem tipično ženskih komada u svoje kolekcije. Tako smo jači pol videli u suknjama, kulote pantalonama, suknja-pantalonama, topovima sa dubokim dekolteom, ali i prozirnim helenkama, što donekle daje dinamičan izgled modernom stajlingu. Šorts je takođe prisutan ove sezone, što Kim Džonson, umetnički direktor za mušku liniju Dior-a, koristi kao dozu ekstravagancije, dok Silvija Venturini, kreativna direktorka Fendi-ja, to predstavlja kao jedan vid muške slobode.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI