PRADA proleće 2024. – minimalizam je tu da ostane

Tekst: Ivona Lekan

Čiste linije. Savršene siluete. Sloboda pokreta. Miuccia Prada i Raf Simons još jednom su pokazali kako izgleda kada se udruže vrhunsko zanatsko umeće i besprekorna tehnika.

Ljigavu sluz koja se slivala na kajsijasto ružičastu čeličnu pistu i prisutne kao hipnotisane mamila da je posmatraju, brzo su zasenili modeli u savršeno skrojenim minimalističkim komadima iz čudesne kolekcije za proleće 2024. predstavljenoj na Nedelji mode u Milanu.

Čistoća i jednostavnost u pokretu

Uski šortsevi visokog struka sa kaiševima, jakne sa velikim rukavima i svilenim polu ogrtačima prebačenim preko ramena, otvorili su spektakularnu reviju. Usledila je parada prozirnih, prozračnih, pastelnih haljina – tečnog izgleda, poput komadića staklenih bombona.

Najveći utisak, ipak, bile su gotovo nadrealne tkanine koje su se vijorile na vetru dok su modeli hodali stvarajući filmski efekat koji je bilo nemoguće uhvatiti na fotografijama. Kolekcija za proleće 2024. čvrsto je ukorenjena u pokretu, a detalji su govorili sve.

Veliki rukavi u kontrastu sa malim kožnim kaiševima, srebrni i zlatni kaiševi sa resama, male haljine ukrašene resama, nitnama i perlama, kao i motivi iz 1920-ih i 1940-ih, poput utilitarnih prsluka prekrivenih blistavim kristalima, jednostavnim i klasičnim krojevima davali su nadrealnu, eteričnu notu.

Autentičnost koja se ne može iskopirati

Od kada su Simons i gospođa Prada udružili snage 2020., svaka Prada kolekcija je pažljivo proučavanje i razmatranje estetike svakog dizajnera. Simonsovi kultni klasici došli su do izražaja kroz boyish odela, oversized kapute, čvrste košulje i energiju velikih rukava koja je obeležila kolekciju, dok je dizajnerkin pečat vidljiv kroz crnu kožu i oversized jakne.

Čiste linije i siluete jasno su predstavljene kutijastim haljinama bez rukava koje se kroje ravno od ramena, oštrim pencil suknjama koje sežu do skočnog zgloba i prevelikim kaputima koji nameću sopstveni oblik onome ko ih nosi. Brend će se igrati ukrasima – poput belih cvetova koji su prekrivali kolekciju za jesen 2023. – ali na način koji je proračunat i uzdržan.

Celokupna kolekcija je oda besprekornom minimalizmu čiju je autentičnost gotovo nemoguće iskopirati, a Prada proleće 2024. inspiriše na hrabrost, smelost i beskonačno uživanje u kombinovanju utilitarnih i elegantnih komada odeće koji odišu minimalizmom, luksuzom i savršenim siluetama.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI