Porodični dom u napuštenoj crkvi: upoznajte Tas Carega

Tekst: Milena Veselinović

Ne znam jesam li vam spominjala do sad koliko volim Instagram. Ukoliko naučite da ga koristite pravilno i dozirate umereno, nudiće vam bezbroj mogućnosti. 

Prepustila sam se povezivanju sa umetnicima širom sveta, otkrivanju neistraženog sveta estetike i minimalizma, i onda jednoga dana naleteh na nešto što ranije nisam srela. Otkriće me je nateralo da se zapitam kakav odnos imam prema svom domu, i na koji način bih mogla da ga dodatno oplemenim.

Ko je Tas Careaga

Kako sam kaže, on na svet gleda kao na inspirativno mesto pogodno za ispoljavanje personalnog umetničkog izraza. Inspiraciju pronalazi u stvarima koje ga okružuju. Tas je rođen u Venecueli, a bavi se dizajnom enterijera, multimedijalnim projektima i fotografijom. Kao veoma mlad osnovao je svoju firmu TasLab, koju je poslednjih godina u eri Instagrama dodatno unapredio.

Sačuvati staro, izgraditi bezvremeno

Putovanje ka istraživanju sebe i kreiranju doma počinje 2016.godine kada je Tas preko oglasa kupio zemljište sa napuštenom baroknom crkvom izgrađenom u XVI veku. Jedini uslov prilikom kupovine bio je da tu crkvu mora renovirati, nakon čega je Tas došao na ideju da sa prijateljem započne avanturistički poduhvat adaptacije i osposobljavanja crkve za potrebe stanovanja. Kompleksni proces je trajao oko četiri godine, međutim, ono što Tas ističe kao naročitu lepotu i catch jeste da uređivanje još uvek nije završeno. Ono traje i menja se, prilagođavajući se senzibilitetu kreatora.

Dodaj maštu i desiće se čudo

Svojom ekscentričnom kreativnošću i slobodom da uklapa teksture, boje i materijale, Tas je uspeo da stvori nešto što je ubrzo postalo internet senzacija i viralni trend. Prostor odiše ličnim narativom i ispunjen je mnoštvom prirodnih, zemljanih tonova, kolekcijama umetnina, drvenim nameštajem, zelenilom i prirodnim materijalima. Ono što prvo primećujemo kad nam pogled preleti preko unutrašnjosti kuće, jeste izrazito veliki open space, sa impozantnim svodom koji se preliva preko većeg dela prostora. Dnevna soba predstavlja spoj antike i modernog. Na prvom nivou, na nekadašnjem mestu oltara, nalazi se idealno osvetljena kuhinja, na koju se nadovezuje trpezarija sa velikim stolom koji je Tas sam napravio. Na spratu je fantastično iskorišćen prostor, pa se gore nalaze ušuškana spavaća soba i kancelarija koju je Tas prilagodio svojim idejama. Gde god se osvrnete, detalji vam privlače pažnju i golicaju maštu.

Sanjarenje koje rađa ličnu naraciju

Kontrasti kojima odiše prostor, neumoljivo se menjaju i prate Tasovu rutinu. Utiskivanje emocija, ideja i ličnih momenata i doživljaja, vode kao ekstatičnoj spoznaji koliko nezadržive kreativnosti leži u pojedincu. Privilegija je imati dom u kojem možeš uživati i koji se razvija paralelno sa tobom.

Foto: Tas Careaga

POVEZANE VESTI