Pore pod lupom – priredite svojoj koži detaljan detox

Tekst: Milena Veselinović

Tokom predstojećih prazničnih slavlja, očekivano je prepustiti se zadovoljstvima koja mogu ostaviti traga. Počev od nebalansirane ishrane, do pića, koža trpi posledice gubeći sjaj i elastičnost.

U takvim trenucima, na scenu stupa skincare detoks – proces koji pomaže u oporavku i revitalizaciji našeg najvećeg organa. Otkrivamo o čemu se zapravo radi.

Kako navike utiču na naš izgled?

Svakodnevna izloženost zagađenjima, stresu i nezdravim navikama ostavlja posledice, uzrokujući umor, perutanje, iritaciju, suvoću, gubitak sjaja i pojavu nepravilnosti na licu. Visoki nivoi glukoze narušavaju kolagen i elastin, ključne proteine, dok alkohol kao diuretik dehidrira, uzrokujući crvenilo i otečenost. Stres, koji je čest pratilac praznika, podiže nivo kortizola i vodi do inflamacije, pogoršavajući stanje.

Detoks nije samo aktuelnost u svetu lepote ili usputna novotarija, već neophodan korak u očuvanju zdravlja i mladolikosti.

Benefiti povremenog skincare ’’čišćenja’’

Ovaj ritual može pomoći u obnavljanju epidermisa, uklanjanju sebuma, poboljšanju hidratacije i ujednačavanju teksture. Takođe doprinosi smanjenju stresa i pospešuje bolje zdravlje organizma. Eliminisaće se znaci umora i starenja, telo će se pročistiti od toksina, biće primetna veća elastičnost kože i njen lepši izgled.

Detoks rituali koje možete primeniti kod svoje kuće

Najpre počnite sa umivanjem kako biste uklonili sve nečistoće i sebum nakupljen u porama. Za eksfolijaciju tela do dva puta nedeljno odaberite neki od enzimskih pilinga poput Wishful Yo Detox Charcoal Enzyme Scrub ili Caudalie Deep Exfoliating Cleanser sa vulkanskim kamenjem i mikroperlama. Nakon umivanja, lice nežno prebrišite tuferom natopljenim Glossier Exfoliating Skin Perfector tonikom sa salicilnom i glikolnom kiselinom koji će izvršiti piling, ukloniti višak sebuma i vratiti pH vrednost. 

Intenzivno se hidrirajte uz puno vode, ali i koristeći serume i maske bogate hijaluronskom kiselinom. Ne zaboravite na područje oko očiju koje zahteva specifičnu negu, a ovaj Lancome Advanced Genefique Sensitive serum umiriće i nahraniti vaše lice. Ako ste osetljivi i primetite crvenilo, reagujte odmah umirujućom teksturom Dr. Jart+ Cicapair Tiger Grass Calming Gel  kreme.

Unosite hranu bogatu antioksidansima, kao što su citrusno voće i povrće, za eliminaciju toksina iz tela, i dodajte neki od suplemenata magnezijuma ali i probiotika poput The Nue Co. Prebiotic + Probiotik kompleksa. Ujedno, kontinuiran san je ključan za regeneraciju i oporavak.

Detaljno čišćenje je važan deo sveobuhvatne nege koji pomaže u očuvanju vaše lepote ali i zdravlja. Kroz kombinaciju pravilnih rituala, hidratacije, balansirane ishrane, redovne fizičke aktivnosti i kvalitetnog sna, možete povratiti svoj prirodni sjaj i čvrstoću kože. Detoksikacija je idealna prilika da resetujete vaše navike!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI