Pomalo nekonvencionalno, totalno eko i nadasve genijalno – Duran Lantink

Tekst: Milena Veselinović

Osvežavajući talas kreativnosti i održivosti u modnoj industriji predvođen Duran Lantinkom, donosi nam novu dozu originalnosti i inovacija.

Njegov pristup nije samo estetski privlačan već i etički osvešćen, što ga čini jedinstvenom figurom u fashion svetu. Lantink label, sa svojim sedištem u Amsterdamu i Parizu, predstavlja novi talas dizajnera koji promovišu svest o ekološkoj odgovornosti.

Autentični genije koji oblikuje budućnost održive mode

Poznat po svom radu sa recikliranim materijalima i odbačenim tkaninama, Lantink kreira komade koji su ne samo vizuelno zadivljujući, nego i nosioci snažnih poruka poput onih o značaju održivosti i buđenja ekološke svesti u svakom od nas. Njegove kolekcije su harmonični spoj haute couture i green-eco realnosti, sa kreacijama koje izazivaju oduševljenje i inspirišu na promenu navika.

Kreativnost ne poznaje granice

Lantinkova ljubav prema garderobi datira još iz najranijeg detinjstva, gde je već kao osmogodišnjak odeći svoje majke davao novo ruho, iskazujući time talenat za spajanje umetnosti i funkcionalnosti. Studirao je dizajn na Gerrit Rietveld Academie i ima master iz Sandberg Instituta. Njegov rad je odmah privukao pažnju stručnjaka i kritičara, ali i poznatih ličnosti, za koje je kreirao personalizovane custom made komade. Duran Lantink su nosile Beyonce, Billie Eilish, Doja Cat, Lizzo i Solange, čime je potvrdio status traženog mladog dizajnera iz kategorije smele i nekonvencionalne elegancije. Njegov stil je istovremeno umetnički i nosiv, dok ujedno izražava snažnu poruku o važnosti zaštite sredine.

Izazovi modernog stvaralaštva

Materijali koje koristi variraju, ali su uglavnom reciklirani ili predstavljaju deadstock, od vintage jeansa, preko PVC materijala do delikatne čipke koje on vešto spaja, igrajući se teksturama i uzorcima, zarad postizanja skladnog modela.

Lantinkova kreativnost se ne zaustavlja na tradicionalnom stvaranju odeće. Njegov brend je poznat po inovativnom korišćenju tehnologije u predstavljanju kolekcija. Digitalna revija SS AW 2021 koju su pratili isključivo dronovi, postavila je novi standard u fashion univerzmu, sa sjajnim pohvalama i brojnim komentarima o pristupačnosti i angažovanosti u industriji. Njegova originalnost je prepoznata i od strane svetski poznatih institucija kao što su MET Costume Institute i Stedelijk Museum koji su njegove radove uvrstili u svoje stalne kolekcije. Ovo je dokaz sposobnosti da spoji umetnost i dizajn na način koji odjekuje u modnim krugovima, ali i šire. Posvećenost očuvanju prirode i praćenju trendova čini ga liderom, a on ne samo da pruža estetski privlačne kreacije, već i podstiče važan dijalog o budućnosti odevanja i njegovog uticaja na okolinu. Kroz svoj rad, pokazuje da se trend i ekološka svest mogu uspešno spojiti, stvarajući prelepe, funkcionalne i etički odgovorne kreacije.

Sa svakom novom kolekcijom, Duran Lantink kontinuirano pomera granice mašte i demonstrira kako svako od nas može biti pokretač velikih promena na globalnom nivou. Njegov rad je stvaranje održive budućnosti i izgradnja sveta u kojem se promoviše odgovornost prema planeti i njenim resursima. Duran Lantink je vizionar koji oblikuje način na koji ćemo videti modu u godinama koje dolaze.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI