Polo, sport kraljeva

Tekst: Ivona Lekan

I pored toga što je stara preko 2000 godina, ova drevna igra i danas uživa popularnost, diktira modne trendove i intrigira šarmom, žustrinom i strastvenošću.

Kada neko spomene Polo, prve asocijacije za većinu ljudi su slike kraljevske porodice, velikih palata i imanja, niza pažljivo negovanih ponija, lepih dama sa šeširima, kristalnih čaša, muškaraca sa cigaretama i pratilaca koji čekaju.

Ali, da li je uvek bilo tako? Istraživali smo istoriju, zanimljivosti i razvoj jednog od najstarijih timskih sportova na svetu, a u nastavku vam otkrivamo šta smo saznali.

Igra starija od hrišćanstva zbog koje su se odrubljivale glave

Zvuči čudno, ali ova drevna igra zaista ima dugačku istoriju kroz koju se razvijala na različite načine. Naučnici se slažu da se poreklo ovog sporta može pratiti do 6. veka pre nove ere. Evroazijski nomadi su igrali polo dok su trenirali za rat, a prve igre su zabeležene u Persiji pre nego što su se brzo proširile na istok do Kine, Indije i na zapad do Konstantinopolja. Moderna verzija igre stigla je u Evropu nakon britanskih osvajanja u Aziji.

Jednom kada je indijska kraljevska porodica zavolela ovaj sport i pretvorila ga u svoju omiljenu zabavu, preneli su ga na Britance i na taj način promovisali „hokej na konjima“ koji kroz istoriju prate mnoge zanimljive priče i mitovi. Među najneobičnijim, izdvaja se jedna koja potiče iz 910. godine nove ere. Kineski car Abaoji je bio veliki ljubitelj igre i često je bio domaćin raskošnih utakmica sa svojim dvorjanima. Kada je jedan takav meč rezultirao tragičnim gubitkom dragog rođaka, naredio je da se svi preostali igrači odmah obezglave.

Vremenom su pravila igre izmenjena i učinjena relevantnijim, čineći polo bržim, prijateljskijim i prijatnijim.

Najzanimljivije činjenice o sportu kraljeva

  • Polo na slonu, kamili ili magarcu – da, dobro ste pročitali. Polo se kroz istoriju igrao na različitim životinjama, a i danas je moguće doživeti neka od ovih jedinstvenih iskustava. Ukoliko posetite Nepal, Indiju ili Tajland, moći ćete da se oprobate u ovoj igri na leđima veličanstvenog slona.
  • Polo timovi su nekada bili mnogo veći, a žene su bile istaknute igračice – današnja pravila postala su mejnstrim kroz britansko preuzimanje sporta, regulišući mnoge aspekte igre. Drevne utakmice su imale daleko manje stroga pravila, a timovi su brojali i do 100 igrača. Žene su takođe bile istaknute igračice, o čemu svedoči Shīrīn, žena sasanidskog kralja Khosrowa II.
  • Mnoge poznate ličnosti kroz istoriju su uživale u igranju – prvi sultan Egipta i Sirije obožavao je da igra Polo sa svojom elitnom gardom, dok je prvi muslimanski car Severne Indije vladao samo četiri godine zbog tragične polo nesreće 1210. U novije vreme poznati polo igrači su Spencer Tracy, Bing Crosby, Clark Gable, Winston Churchill, Walt Disney, Joan Crawford, Tommy Lee Jones i Sylvester Stallone. Prinčevi William i Harry su takođe obožavaoci, kao i njihov otac Charles.
  • Legendarna polo majica i pantalone donete su iz Indije – iako mnogi veruju da je čuvenu košulju sa dugmadima 1920. godine izmislio britanski igrač Lewis Lacey, , istina je da je dizajn prvi put osmišljen krajem 19. veka u Indiji kako bi se sprečilo lepršanje kragne. Zajedno sa još jednim poznatim odevnim predmetom, Jodhpur pantalonama, Lacey je predstavio polo odeću široj britanskoj javnosti i učvrstio je u istoriji igre. Vremenom, ovi praktični komadi odeće postaće modne izjave.
  • U jednom od najsiromašnijih gradova na svetu nalazi se najstariji aktivan polo klub na svetu – kroz dugu istoriju Polo je postao poznat kao sport kraljeva. Stoga je pomalo ironično da se u Kalkuti, jednom od najsiromašnijih gradova na svetu, nalazi polo klub sa najdužim radom. Osnovan 1862. od strane britanskih vojnika, klub je domaćin prvog i najstarijeg polo trofeja na svetu, Ezra kupa.

Pravila igre

Kada se igra na otvorenom terenu, svaki tim ima 4 igrača na konju, ali kada je igra ograničena na zatvoreni stadion, u svakom timu učestvuju 3 igrača. Puna igra Pola sastoji se od 4, 6 ili 8 „čuka“. Svaka čuka uključuje sedam minuta igre, nakon čega se oglašava zvono i igra se nastavlja ili još 30 sekundi ili dok lopta ne izađe iz igre.

Čuka se završava tamo gde lopta završava. Između svake čuke se daje pauza od tri minuta, a na poluvremenu pauza od pet minuta. Između svake čuke, svaki igrač će sjahati i promeniti ponije (izraz „polo poni“ je tradicionalan, ali životinje obično imaju proporcije klasičnog konja), a cilj igre je da se postigne pogodak pomoću drvenog štapa sa dugom drškom kroz gol protivničke ekipe.

Zbog mogućnosti da se igra u zatvorenom i napolju, za Polo ne postoji sezona, a nova varijacija igre je „snežni polo“, potpuno neograničen lošim vremenskim uslovima. Ovde su samo tri igrača u svakom timu, a oprema je izmenjena kako bi odgovarala uslovima. Međutim, zbog ovih razlika se smatra odvojenom od tradicionalne polo igre.

Ovaj sport još uvek poseduje vekovnu ljubaznost, pravi sportski duh i čvrstu vezu između konja i igrača, a podstakao je i čitav pravac u muškoj modi koji je i danas veoma popularan.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI