Pocket mania, džepovi osvajaju modnu scenu

Tekst: Ivona Lekan

Utilitarni i šik, korisni i moderni, naglašeni džepovi ove sezone su svuda.

Džepovi više nisu iznenađenje, već svojevrsni modni ukras koji prerasta u sveprisutni trend. Od Miu Miu mini suknjica, Dion Lee korseta, Bluemarine haljina, preko Isabel Marant šortseva, pa sve do Attico čizama i vintage Chanel haljine koju je Dua Lipa nosila na Met Gali, džepovi su najistaknutiji modni detalj sezone.

Zašto su džepovi toliko rasprostranjeni?

Kolekcije brendova za 2023. akcenat stavljaju pre svega na nosivost, klasičnu sofisticiranost i multifunkcionalnost odeće, te modne kuće kao što su Fendi, Botegga Veneta, Chanel ili Proenza Schouler prednost daju jednostavnijim modelima haljina, odela i pantalona – ali sa neizostavnim džepovima.

Još jedan od razloga za oživljavanje ovog Y2K trenda možemo potražiti i u hands-free luksuzu koji nam džepovi donose. Njihova sveprisutnost može vas, sa jedne strane, navesti da se zapitate da li vam je uopšte neophodna torba, dok sa druge strane Fendi i na to ima odgovor prekrivajući kultnu baguette torbu mnogobrojnim džepićima.

Kada je počela džepna manija?

Najnoviji talas opsesije džepovima počeo je otprilike krajem prošle godine kada su brendovi poput Jaded London počeli da dodaju velike količine džepova na cargo pantalone. Od tada nastaje pomama za ovim odevnim komadom, ali i pojava iznenađujućeg broja džepova svih veličina i oblika kako na suknjama i haljinama, tako i na rukavima, čizmama i torbama.

Pocket mania trenda se možda sećate i iz 2000ih kada su David i Victoria Beckham, Brad Pitt i Jeniffer Aniston nosili baggy cargo pantalone sa velikim brojem džepova. Ipak, današnji džepovi su znatno deblji, dolaze u različitim veličinama i funkcionalni su elementi dizajna.

Džepovi, međutim, nisu oduvek bili sastavni deo ženske odeće. Iz daleke prošlosti ovog korisnog modnog detalja, možemo naučiti dosta o velikom značaju i simbolici džepova, kao i poziciji žena kroz istoriju. Naime, u 17. veku žene počinju da nose džepove na vezice – spoljašnji, odvojivi dodatak za nošenje stvari. Pravi, ušiveni džepovi nalik na ove danas, sve do 19. veka bili su rezervisani isključivo za muške odevne predmete.

U 1930im i 1940im džepovi kakve poznajemo danas konačno počinju da se nalaze na haljinama dizajnerki poput Claire McCardel koje su namerno kreirale odeću sa džepovima videvši to kao deo šireg pristupa modi, ali i jačanju ženske nezavisnosti i potreba.

Danas džepovi reinterpretiraju utilitarni momenat u glam korisnost – nastavljajući da simbolišu mobilnost i slobodu žena – i očigledno postajući neizostavni modni dodatak koji ćemo ove godine uočavati na najrazličitijim modnim komadima.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI