Po jutru se dan poznaje: kako da vam jutarnja rutina ulepša svaki dan

Tekst: Milena Veselinović

Stručnjaci kažu da je nadaleko ustaljeno mišljenje da se nove navike formiraju za 21 dan, zapravo jedan od najvećih mitova ikada ispričanih, ali ne dozvolite da vas to demotiviše.

Ovaj mit potiče iz knjige Maxwell Maltza ’’Psycho-Cybernetics’’, a novija istraživanja su pokazala da je neki opšti prosek oko 66 dana. Ono što utiče na proces usvajanja novih oblika ponašanja zavisi u najvećoj meri od samog pojedinca, njegove discipline, istrajnosti, volje i želje da izmeni određene rutine. Snimljeno je mnogo videa na društvenim mrežama koji se dotiču tema jutarnjih navika, i ako je suditi po njima, odjednom su svi morning person. Da li se, zatečeni tim inspirativnim klipovima koji vas obasipaju sa svih strana, osećate izostavljeno i kao da niste dovoljni? Oh well, ranoranilaca među nama zasigurno ima, no nije sve baš tako crno-belo.

Jutro može postati vaš saveznik

Postoji više načina da svaki dan započnete talasom energije i inspiracije. Za početak, idite rano na spavanje, svako veče u približno isto vreme. Dr Rebekah Wanic, psiholog sa specijalizacijom u oblasti mindset-a, otkriva da rano ustajanje donosi dodatno vreme za produktivnost ali i manje distrakcija i stresa. Zamislite da svaki dan započnete blagim istezanjem, meditacijom, čitanjem knjige ili savršenim doručkom koji ćete sa uživanjem pripremiti. Bez žurbe, bez zurenja u ekran mobilnog telefona, bez notifikacija, napetosti i neželjene tenzije. Zvuči kao muzika za vaše uši, zar ne? Istraživanja sugerišu da jutarnji treninzi imaju višestruke benefite za naš um i telo, podižu energiju, poboljšavaju fokus i mogu unaprediti sposobnost donošenja odluka. Da, dobro ste pročitali – jutarnja rutina može postati vaša tajna supermoć!

Koraci do uspeha

Ako se osećate zarobljeni u svakodnevici i želite da isprobate nove stvari, da resetujete um i telo, krenite sa malim izmenama koje ćete uvesti u dan. Imajte na umu da vaša podsvest ume da negativno reaguje na svaku malu promenu rasporeda, a ne želite da dodatno stresirate sebe i stvarate averziju prema izlasku iz zone komfora. Upamtite – sav rast koji možemo da iskusimo nas upravo tamo i očekuje. Ako ste spavalica i rani jutarnji sati nisu vaša šoljica čaja, pokušajte postepeno da izmenite mindset čiji ste rob. Prilagođavanje navika je ključ za preobražaj u ’’jutarnju osobu’’, a izmena ličnog stava na pravilan način, može biti odlučujući faktor.

Planiranje je poželjno, ali budite blagi prema sebi i postavite realne ciljeve: Priprema opreme za trening uveče pred spavanje, ili planiranje doručka može vas poštedeti jutarnjih akcija i haosa koji sa time ide. Mala priprema – veliko olakšanje. Neka deo vaše večernje rutine postanu mali prijatni rituali, poput odlaganja mobilnog telefona, čitanja nekoliko stranica omiljene knjige. Kvalitetan san je neophodan, a pred spavanje se ne savetuju teška i masna hrana, previše ugljenih hidrata, kofein i ekrani telefona i televizora. Udobnost i mir su vaši saveznici u potrazi za jutarnjom energijom.

Za početak, budite se 15-20 minuta ranije nego inače: Sve ovo radite u cilju postepenog prilagođavanja bez previše izlaganja stresu. Ništa bolje za prirodno buđenje od tople jutarnje svetlosti koja se probija kroz prozor. Vaše telo će vam signalizirati da je vreme za buđenje i osvajanje dana.

Uvedite jutarnje aktivnosti koje vas raduju: Odlučite se za neke prijatne zanimacije poput istezanja, pripremanja doručka, jutarnjeg tuširanja i skincare rituala, slaganja knjiga, čitanja, meditacije ili pisanja dnevnika zahvalnosti. Vodite se pravilom da započnete dan nečim što volite i što vas ispunjava, kako biste bili dodatno motivisani ujutru da iskočite iz kreveta već sa prvim znacima alarma. Vežbajte onda kada vama to odgovara, jer svako ima drugačiji ritam.

Hidrirajte se: Učinite sebi uslugu i nakon buđenja popijte čašu vode, umesto da proveravate mobilni telefon u potrazi za notifikacijama koje ste možda prevideli.

Pozitivne afirmacije: Bilo da ste osoba koja veruje u zakon privlačenja ili ne, pozitivan stav i ljubav prema sebi su neke od ključnih vrednosti koje vam mogu pomoći na putu prihvatanja sopstvene autentičnosti, ali i definisanja ciljeva i ideja. Zagrlite sebe, ne čekajte da neko to drugi uradi umesto vas. Recite sebi da ste spremni da napredujete, da zaslužujete da uspete i da ste snažni, slobodni i spremni da uživate u divnom danu. I ne, ovde nije stvar osporavane toksične pozitivnosti, ovde je pitanje ličnog bodrenja i motivisanja da se pokrenete, budete sebi najbolji prijatelj i promena koju želite da doživite. Svaka promena bi trebalo da pođe od nas samih.

Pretvaranje jutra u vaš omiljeni deo dana možda se neće pokazati kao lako, ali je putovanje vredno avanture. Zašto se ne biste pridružili redovima onih koji su svoje snove pretvorili u jutarnje rituale uspeha? Kroz prizmu ranog ustajanja, susrećemo se sa pitanjima o tome koliko vrednujemo svoje vreme, kako biramo da se nosimo sa izazovima i na koji način pronalazimo smisao u svakodnevnim zadacima. Postati ’’jutarnja osoba’’ može biti vaša prilika za rast koji dolazi sa svakim novim danom i preuzimanje odgovornosti da sami iskrojite svoju sudbinu. Ovo je poziv za buđenje u svakom smislu te reči – ne samo iz sna, već i buđenje svesti, duha i neograničenih mogućnosti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI