Paula Mendoza – nakit ili umetnička dela?

Tekst: Ivona Lekan

Odgovor smo potražili u smelim i sofisticiranim komadima nakita koji svojom neobičnom formom podsećaju na nepredvidive i zadivljujuće skulpture.

Crvenkasto kolumbijsko zlato, sirovi dragulji i tradicionalna ručna izrada, u srži su unikatnog nakita kojim je Beyoncé bila prekrivena u „XO“ spotu, a čiji su Sarah Jessica Parker, Alicia Keys, Katty Perry i mnoge druge ličnosti sa A-liste veliki fanovi.

Izvan svetlucave i fascinantne površine svakog Paula Mendoza komada, kriju se promišljen dizajn, dragoceni materijali i odgovorna proizvodnja koja se ogleda u zanimljivom spoju skulpturalne i estetike predaka sa savremenim izgledom.

Rezultat su nikada iste, ali uvek jedinstvene i prepoznatljive minđuše, narukvice, ogrlice i prstenje, uz koje će i najobičnija odevna kombinacija postati zabavna i drugačija. Krugovi koji predstavljaju univerzalni simbol celine i pokreta, ali i ravnotežu između uzroka i posledice, idejno su obeležje zaštite i ženstvenosti koja osvaja.

Male skulpture koje se mogu nositi reprezentacija su moćne, samouverene i žene koja se ne boji da stane ispred reflektora i pokaže svoju ličnost. One unose iskru radosti i uzbuđenja, navodeći svakog ko ih primeti da se okrene još jednom.

Pored toga što su privlačni za oko, sferni komadi nakita inspirisani raznovrsnim i fascinantnim oblicima koje dragulji mogu da poprime, dizajnirani su u razmeri, težini i funkciji tela tako da zadovolje standarde savremene estetike, dok istovremeno čuvaju tradicionalno kolumbijsko nasleđe i zanatstvo.

Ovo se najbolje vidi u Paula Mendoza x J.Crew kolaboraciji koja na autentičan način spaja pretkolumbijsku umetnost prvog i savremen, minimalistički stil drugog brenda.

Osim Fashion jewelry kolekcije koju odlikuju statement minđuše koje se mogu nositi na više načina, ear cuff modeli složenih i neobičnih oblika, prstenje načinjeno od manjih i većih kružića, kao i bold modeli ogrlica i narukvica koje se beskrajno mogu kombinovati, u Paola Mendoza online prodavnici pronaći ćete i Fine jewelry kolekciju.

Ovu ekskluzivnu liniju odlikuju prefinjeni i jedinstveni komadi nakita sačinjeni od 18 karatnog zlata i smaragda različitih oblika i veličina, na smeo i nepredvid način inkorporiranih u različite skulpturalne oblike.

Foto: Paula Mendoza

POVEZANE VESTI