Pariz nudi mnogo više od Luvra – 11 nezaobilaznih muzeja

Tekst: Milena Veselinović

Kada u istoj rečenici spojimo reči Pariz i muzej, verovatno većina pomisli na Luvr, no, grad svetlosti je mnogo više od Mona Lize.

Dok se svet priprema za Olimpijske igre u Parizu 2024, on postaje još privlačniji cilj za turiste. Međutim, kako se cene ulaznica za čuveni Luvr penju nebeskim tempom, ne bi bilo na odmet imati na umu da se pravo bogatstvo Pariza krije i u njegovim manje poznatim muzejima koji nude jedinstven uvid u francusku kulturu i istoriju. Pridružite nam se na putovanju kroz 11 znamenitosti koje zaslužuju vašu pažnju.

Musée Rodin, dom prefinjene lepote: Na jednom mestu možete videti slavne skulpture još slavnijeg vajara, Ogista Rodena. Poljubac, Kapije pakla, Mislilac, samo su deo kolekcije koja je ovde smeštena i koja broji 6 hiljada skulptura, 8 hiljada crteža, preko 20 hiljada fotografija i drugih umetnina. Vrtovi muzeja takođe su otvoreni su za javnost, ali prava magija krije se unutar prelepe zgrade otvorene 1919. godine. Ljubitelji filma „Ponoć u Parizu“ prepoznaće ovu lokaciju jer se ista pojavljuje u jednoj od scena. Karte se mogu kupiti na linku ovde.

Musée d’Orsay, vremeplov francuske umetnosti: Nacionalni muzej smešten je na levoj obali Sene, u 7. arondismanu. Koračanje kroz dvoranu Muzeja d’Orsay znači putovanje kroz francusku istoriju 19. i 20. veka, uz izložene fotografije, prikaze arhitekture, zapadno slikarstvo i skulpture. Ovde su izložbe koje spajaju tehnologiju sa decenijama starim artefaktima, a ipak, većina eksponata ostaje duboko ukorenjena u francuskoj istoriji. Ovde je izložena zapanjujuća kolekcija impresionističkog slikarstva u svetu, a tu su između ostalih izloženi i Eduar Mane, Ogist Renoar, Van Gog, Roden, Klod Mone, Edgar Dega i mnogi drugi. Karte su dostupne na linku.

Musée Yves Saint Laurent, modna revolucija: Ovo izdanje otvoreno je od utorka do nedelje, a u njemu možete da istražite život i rad Yves Saint Laurenta, jednog od najuticajnijih modnih dizajnera. Muzej nudi pogled na istoriju visoke mode kroz prizmu YSL-ovih kolekcija. Ovde imate regularnu postavku, ali i posebno osmišljene izložbe, pa je tako trenutno aktuelna postavka koja predstavlja prozirne kreacije YSL koja će biti otvorena za posete do 25. avgusta. Cena ulaznica je 10€, i dostupne su ovde.

Musée du Parfum, otkrijte autentičnu aromu Pariza: Muzej parfema Fragonard Parfumeur nudi zavodljiv uvid u svet luksuznih mirisa, od sirovih materijala do gotovih proizvoda. Posetioci mogu otkriti i izložbu vintage bočica parfema. Zgrada se nalazi u blizini Palais Garnier, a muzej je otvoren 1983. godine. Ulaz je potpuno besplatan, a više informacija možete dobiti na linku.

Musée Picasso, svet jednog od najpopularnijih umetnika: Smešten u hotelu Salé, Muzej Picasso je dom preko 5,000 dela ovog čuvenog umetnika. Objekat nudi i dodatne izložbe, pored regularne postavke najpoznatijih Pikasovih ostvarenja. Tu je preko 10 hiljada arhiviranih dela koje obuhvataju umetnikov opus kroz skice, crteže, bakroreze, dokumente, fotografije, vajarske komade. Cene karata kreću se od 14 €.

Musée Nissim de Camondo, priča o nasleđu: Ako se nađete u Parizu, zaista bi bilo šteta propustiti ovaj muzej posvećen lepoti življenja i dekorativnim umetninama (obuhvata prikazane kolekcije nameštaja, porcelana, slika iz 18. veka). Smešten pored Parc Monceau, inspirisan je Petit Trianonom iz Versaja. Dom iz 1911. sačuvan u originalnom stanju, savršen je primer luksuznog pariskog doma iz  20. veka, pružajući uvid u porodičnu tragediju ali i neizmernu ljubav prema umetnosti.

Musée Jacquemart-Andre, umetnost i opuštanje: Ne propustite posetu ovom privatnom muzeju u 8. arondismanu. Kolekcija muzeja obuhvata širok vremenski raspon uključujući italijansku renesansu, holandsku i flamansku školu, francusku umetnost 18. veka i druga dela. Posebno se ističu dela Rembrandta, Canaletta i Botticellija. Muzej je trenutno zatvoren zbog renoviranja, ali u septembru se očekuje njegovo ponovno otvaranje. Detaljnije o kolekciji umetnina saznajte ovde.

Musée de la Vie Romantique, romantika u svetu književnosti: On je jedan od samo tri književna muzeja u Parizu, a prikazuje romantičnu eru kroz portrete, skulpture i slike, fokusirajući se na dela George Sand, Ary Scheffera i Ernesta Renana. Zahvaljujući svojoj bogatoj kolekciji predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih destinacija Pariza. Ulaz je besplatan, a više informacija dostupno je ovde.

Petit Palais, dragulj francuske umetnosti: Petit Palais, dom Muzeja lepih umetnosti grada Pariza, čuva dela francuske, grčke i rimske umetnosti i proglašen je za istorijski spomenik. Otvoren je od utorka do nedelje, a cena karata kreće se od 12€. Isplanirajte svoju posetu na vreme, a više detalja o lokaciji muzeja saznajte ovde.

Musée de la Magie, magija na dohvat ruke: Za one koji traže čaroliju, Muzej magije nudi zavirivanje u istoriju magije kao umetničke forme, uz optičke iluzije i interaktivne igre. Otvoren je 1993. godine sa ciljem da pokaže da magija može biti samostalna umetnost koja ima svoju kulturu i stvaralaštvo koje treba upoznati. Uz pomoć vodiča i nakon odgledanih predstava, posetioci će doživeti magiju na potpuno drugačiji način. Karte možete bukirati na linku ovde

Foundation Louis Vuitton, savremena umetnost na delu: Finansiran od strane LMVH grupe, otvoren tokom 2014. godine, posvećen je ideji da umetnost i kultura treba da budu dostupni svima, nudeći instalacije savremenih umetnika, koncerte, filmove i performanse. Trenutno je aktuelna postavka posvećena slikaru Mark Rothko i trajaće sve do 2. aprila. Karte možete nabaviti ovde.

I dok Luvr zadržava svoje mesto kao ikona francuske kulture, ne smemo zaboraviti mnoge druge muzeji koji nude jedinstvene priče, umetnost i istoriju. Oni pružaju priliku da se izbliza upozna autentična francuska kultura, nudeći bogatstvo iskustava daleko od uobičajenih turističkih ruta. Neka vaše putovanje kroz Pariz bude ispunjeno otkrićima koja će obogatiti vašu dušu i pružiti nezaboravne uspomene.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI