Paris Haute Couture Week, miks ekstravagantnog i tihog luksuza

Tekst: Ivona Lekan

I dok je deo Pariza goreo u vatri, nemirima i protestima, drugi deo grada opčinjeno je posmatrao vrhunske dizajne luksuznih svetskih brendova koji su predstavljali nove Haute Couture kolekcije na najelitnijim lokacijama širom francuske prestonice.

Nedelja visoke mode tradicionalno je poznata kao jedinstven, najelitniji nivo mode, na kojem high-end brendovi u saradnji sa visoko kvalifikovanim zanatlijama širom sveta, kreiraju i izrađuju modna umetnička dela koja nisu prosečna svakodnevna odeća.

Iako ni ove godine nije izostao ekstravagantni pečat svojstven kolekcijama koje se izrađuju po meri i jedinstvenom dizajnu – tihi luksuz, prisustvo senior modela i odeće koju zapravo možemo da nosimo i u „stvarnom životu“, u velikoj meri su obeležili ovogodišnji modni spektakl.

Chanel

Tako je Chanel revija otvorena 48-godišnjom ambasadorkom brenda Caroline de Maigret koja je nosila crni kaput od tvida sa duplim kopčanjem do gležnja i dugmadima ukrašenim kristalima, predstavljajući duh celokupne kolekcije – slobodnu i sofisticiranu Parižanku.

Na šarenoj kaldrmi Port de la Conférence i Senom u pozadini, kao omaž gradu svetlosti, Chanel je dizajnirao svoju kolekciju sa Vanessom Paradis, stavljajući eleganciju bez premca sa dozom nonšalantnosti u pravi plan. Fokusirajući se na kontraste, sklopove od tvida, šifona, čipke i organze, francuska modna kuća još jednom je zadivila svet svojom neprevaziđenom elegancijom, jednostavnošću i šikom.

Fendi

U sličnom maniru nastupila je i modna kuća Fendi, stavljajući bezvremenski, jednostavan, nosiv i nesumnjivo elegantan stil, kao i nenadmašnu zanatsku izradu u prvi plan. Ideja o jednostavnosti sa skrivenim zamršenostima, volumenu i skulpturalnim oblicima koji se postižu složenim i rigoroznim krojenjem uzoraka sa odevnim predmetima koji se često realizuju samo jednim šavom, u srži su kolekcije za jesen/zimu 2023.

Vrhunac Fendi Haute Couture kolekcije dostignut je saradnjom kreativnog direktora Kim Jonesa sa Delfina high-end brendom nakita, kroz koju su se tehnikama ručnog tkanja ujedinili svetovi odeće i nakita. Svila, delikatni vezovi i sofisticirana slojevitost materijala, dali su kolekciju fluidnost i mekoću, ističući ženstvenost do najvišeg stepena.

Valentino

Iako Valentino Haute Couture nikada nije bio sinonim za jednostavnost, u ovogodišnjoj kolekciji Pierpaolo Piccioli na maestralan način uspeo je da spoji ekstravagantnost i neposrednost. Iz veličanstvenog zamka iz 19. veka prvo je izašla Kaia Gerber u raskopčanoj beloj košulji i farmerkama sa na hiljadama ručno izvezenih mikro perli obojenih u osamdeset nijansi indiga kako bi podsećale na teksas.

Odlučan u nameri da dokaže da je suština mode zapravo jednostavna, Piccioli je prikazao kolekciju lišenu pirotehnike i suvišnih trikova, stavljajući u prvi plan modele koji su nosili odevne predmete sa smanjenim šavovima, laganijim tkaninama, haljine sa džepovima, obimne ali lagane tunike i pelerine, i kao cherry on top – baletanke sa velikom mašnom.

Dior

Paris’ Musee Rodin i umetnička dela Marte Roberti inspirisana boginjom, transformisala su Dior pistu u moderan panteon u kome su modeli, nalik na izuzetna božanstva, izgledali kao da lebde. Krep ogrtači sa dugim drapiranim rukavima, tunike i klasični pojasevi obeleženi labavim proporcijama i nenaglašenim šarmom, u kombinaciji sa suptilnim ukrasima od bisera ili prelepo ispreplitanim srebrnim i zlatnim nitima, dali su kolekciji klasičan ton, simbolizujući čistotu, bezvremenost i snagu, za koju je Maria Grazia Chiuri inspiraciju dobila iz prošlosti.

Ipak, revija nipošto nije bila puko ponavljanje istorije. Šljokice, perlice i ručno ispreplitane zlatne niti, kao i prepoznatljivi renesansni Chuiri rukavi, dali su kolekciji živahan i moderan duh, na maestralan način spajajući prošlost i budućnost.

Za razliku od Chanel, Fendi, Valentino i Dior revije, mnogi kreatori kao što su debitant Thom Browne ili Daniel Roseberry, prikazali su ekstravagantnije kolekcije uključujući jarke boje, avangardne frizure i smele, glomazne aksesoare. Nedelji visoke mode i ove godine su prisustvovali mnogi VIP gosti među kojima su primećeni i Cardi B, Florence Pugh, Zoe Saldana, Nataly Portman, Shakira, Heidi Klum, Camila Cabello, Olivia Palermo i drugi.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI