Padelmania, najveći fitnes trend današnjice

Tekst: Milena Veselinović

Da li ste spremni za jedan od najuzbudljivijih sportova koji je trenutno omiljen među poznatim ličnostima?

Igraju ga i Dejvid Bekam i Zlatan Ibrahimović, ali ne govorimo o fudbalu. Fascinirao je Mariju Šarapovu, Endija Mareja, Nejmara, Fabregasa i Markusa Alonsa. U Španiji je prvi po popularnosti odmah nakon fudbala, a tereni za njega niču gotovo na svakom koraku.

Upoznajte se s padelom, igrom koja je zarazila svet i postala globalni trend.

Šta je padel?

Ovaj zanimljivi sport nastao je greškom Enrique Corcuera u Meksiku 70-ih godina, nakon čega je postao disciplina koja sve više intrigira. To je dinamičan i zabavan sport koji kombinuje elemente tenisa i squash-a. Igra se na manjem terenu, obično okruženom staklenim zidovima koji igri daju specifičnu dinamiku. Igrači koriste posebne rekete i lopticu, a cilj je da protivnički tim ne vrati lopticu unutar terena. Zvuči jednostavno, zar ne? Ali, padel nosi sa sobom mnogo više od toga. Igrajući padel u proseku možete potrošiti između 700 i 1000 kalorija, što ga čini idealnim ako želite da ostanete u formi.

Pravila i dinamika igre

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja ga čine brzim i uzbudljivim. Svaki tim ima dva igrača, a počinje se serviranjem ispod ruke tako da se pogađa dijagonalno preko terena u prostor koji je na suprotnoj strani mreže. Loptica mora prvo da odskoči pre nego što se udari, a igra se nastavlja dok jedan tim ne napravi grešku ili ispusti lopticu izvan terena. Sistem bodovanja je poput onog u tenisu.

Osim osnovnih pravila, igrači koriste zidove kako bi svojim udarcima dodali taktički element igri. Ovo čini padel zahtevnim, ali istovremeno pristupačnim sportom za sve uzraste i nivoe igrača.

Šta nabaviti pre nego što počnete sa treninzima?

Oprema je ključna. Padel reketi su posebni dizajnirani za ovu igru i dolaze u različitim oblicima i težinama. Loptice su takođe specifične, sa manjim odskokom u odnosu na teniske. Kvalitetni reketi i loptice često se koriste kako bi se poboljšala igra. Veliki izbor reketa za padel možete pronaći ovde.

Najbrže rastući sport koji obožavaju poznati

Padel je osvojio srca mnogih slavnih ličnosti širom sveta. Poznati sportisti, glumci i muzičari redovno igraju kako bi se zabavili i ostali u formi. Ovo je sport koji omogućava druženje i rekreaciju, a istovremeno pruža izazov i uzbuđenje na terenu, što ga čini naročito atraktivnim širokoj populaciji. U Švedskoj je trenutno više rasprostranjen od tenisa, dodatno zahvaljujući Zlatanu Ibrahimoviću. Padel je izuzetno popularna igra u SAD-u, Norveškoj i Švedskoj, a ulažu se napori da postane redovna disciplina na Olimpijskim igrama. 

Padel je više od sporta; to je iskustvo koje spaja ljude, pruža zabavu i izazov, a istovremeno je dostupan svima. Ako želite probati nešto novo, padel je pravi izbor. U Srbiji ga možete igrati u klubovima Padel centar, Padebros, Padel klub. Ne čekajte, već uhvatite reket i lopticu i započnite svoju padel avanturu danas!

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI